Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак са представницима међународних институција заинтересованих за подршку пројектима у енергетски сектор Црне Горе

Објављено: 14.01.2008. 22:00 Аутор: Насловна страна
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић са сарадницима, састао се данас са представницима међународних институција заинтересованих за подршку пројектима у енергетски сектор Црне Горе. Састанку су присуствовали представници Европске Комисије, ЕАР, УНИДО, УНДП, ГТЗ, као и Свјетске банке, ЕБРД и КФW.

Министар Гвозденовић је упознао присутне са активностима у области енергетике у 2007. и планом активности за 2008.годину, као и са предстојећим активностима на реализацији Стратегије развоја енергетике до 2025. и припремама на изради Акционог плана. У том контексту, посебно је нагласио значај и приоритет пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, којима су представници међународних институција дали подршку. На састанку је промовисана и идеја о реализацији пројекта ''Година енергетске ефикасности у Црној Гори...''

Такође, на састанку је истакнута неопходност стварања потребних услова за инвестициону активност у енергетски сектор, чији су пројекти вриједни од око 2 милијарде еура. Посебно је наглашена могућност инвестирања у Термоблок ИИ у Пљевљима, кроз модел докапитализације и приватно-јавног партнерства.

На састанку су презентиране и активности које реализује Електропривреда Црне Горе, као и очекивања да ће ЕПЦГ позитивно пословати у овој години, с обзиром на резултате који се очекују од ревитализације ХЕ Пива, Перућице и Термоелектране, као и програма повећања наплате и смањење губитака у преносној и дистрибутивној мрежи. Наглашено је да ће примјена нових тарифа допринијети успјешнијем пословању ЕПЦГ, при ћему ће Влада наставити са мјерама субвенционисања најугроженијих катагорија становништва.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?