Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Сусрет Гвозденовић - Ди Карло

Објављено: 06.05.2008. 01:19 Аутор: Насловна страна
Делегација коју је предводио Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић сусрела се данас, 05.маја у Стејт Дипартменту са замјеницом помоћника државног секретара - Розмери ди Карло. Састанку је присуствовао амбасадор Црне Горе у САД Миодраг Влаховић, као и експерти Министарства за економски развој који прате различите области.
Министар Гвозденовић је током разговора изразио захвалност САД-у зато што су препознале демократске процесе у Црној Гори и дале благовремену подршку политичким, економским и другим реформама у Црној Гори. Он је истакао значај снажне подршке САД-а приближавању Црне Горе евроатлантским структурама, које су и стратешки приоритет Црне Горе. У том контексту истакао је задовољство одлуком НАТО самита у Букурешту да са Црном Гором започне Интензивирани дијалог.
Министар Гвозденовић је нагласио да је циљ посјете САД-у детаљније информисање америчких инвеститора о карактеристикама економског система, развојним правцима Црне Горе и конкретним пројектима, као и добијање повратних информација и сугестија о оптималном начину информисања и узајамне комуникације кроз коју ће се тестирати заинтересованост америчких инвеститора за Црну Гору.
Министар Гвозденовић је нагласио да постоји изражен интерес ЦГ за јачање економске сарадње са САД у свим областима. Такође, министар Гвозденовић је истакао интерес за јачање привредне сарадње са партнерима из САД и њиховим што снажнијим присуством на развојним пројектима у Црној Гори.


Министар Гвзденовић је указао на знацај америчке подршке Црној Гори а нарочито у периоду до 2006.године. који су се односили на: подршку реформама и имплементацији економске политике, реструктурирању предузећа и подстицању предузетништва, развој приватног сектора - предузећа у приоритетним секторима, уз истовремено унапређење конкуретног окружења у области туризма, али и у области дрвне индустрије на сјеверу; јачање владавине права, реформу судства, независних медија, изградњу капацитета државних институција, развој локалних заједница и унапређење локалне управе.
Он је изразио очекивање да ће УСАИД, упркос осјетном смањивању буџета, наставити да пружа развојну помоћ Црној Гори и да це Америчка подршка (преко УСАИДа) дати ефекте и у будућем периоду у области унапређења инвестиционе климе, подршке локалном економском развоју, јачања демократије и економске стабилности.
Посебно је нагласио потребу експертске сарадње са САД-ом у бројним областима.
Розмари ди Карло је нагласила да це Црна Гора добар примјер у региону када је ријеч о постигнутим економским реформама и политицкој стабилности и потврдила да САД остају заинтересоване за наставак пружања континуиране подршке Црној Гори и региону.
Ди Карло је информисала министра и цланове делегације о инвестиционој конференцији која це се одржати у октобру и која има за циљ презентовање инвестиционог потенцијала земаља из региона, а самим тим и Црне Горе.

У циљу унапређења услова за економску сарадњу између Црне Горе и САД, веће сигурности инвестиција и уласка америчких фирми на тржиште Црне Горе, министар Гвозденовић је предложио да се размотри потреба обнављања Споразума о економској, техничкој и другој сарадњи као и Споразума о подстицању инвестиција и Споразума о заштити инвестиција од некомерцијалних ризика између двије државе.









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?