Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње црногорско предсједавање ЦЕФТА-ом

Објављено: 30.12.2008. 22:06 Аутор: Насловна страна
Црна Гора од 01. јануара 2009 године преузима предсједавање ЦЕФТА 2006 споразумом, а које ће трајати до краја 2009 године. За вријеме предсједавања, велика пажња биће посвећена како промовисању ЦЕФТА споразума тако и стварању позитивне слике Црне Горе кроз сарадњу и сталну комуникацију потписница ЦЕФТА споразума са свим партнерима, а нарочито са пословном заједницом и Европском комисијом.
За Црну Гору предсједавање представља велику шансу да истакне спремност и способност да преузме и на најбољи начин изврши све обавезе које су пред њу постављене, као и да истакне значај који даје поштовању и примјени међународних правила.

Током предсједавања биће слијеђени стратешки циљеви који су утврђени Споразумом о измјенама и приступању централноевропском споразуму о слободној трговини,а то су :
даља либерализација пољопривредног сектора,
почетак преговора о закључивању Споразума о усклађивању санитарних и фитосанитарних мјера и њиховом међусобном признавању,
иницирање преговора ради закључивања плурилатералних споразума о усклађивању техничких прописа и стандарда и међусобном признавању процедура оцјена усаглашености,
примјена дијагоналне кумулације поријекла у ЦЕФТА Региону,
усклађивање методологија трговинске статистике ради побољшања квалитета података, олакшавајући на тај начин комуникацију и сарадњу међу потписницама.

Споразум о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини (ЦЕФТА 2006), потписан у Букурешту 19. децембра 2006. године и на снази је нешто више од годину дана. За пет потписница (Албанију, Македонију, Молдавију, Црну Гору и УНМИК/Косово) ступио је на снагу 26. јула 2007. године, за Хрватску 22. августа, за Србију 24. септембра, а за Босну и Херцеговину 22. новембра 2007. године. У потпуности је усклађен са правилима и процедурама СТО и прописима ЕУ. Ефикасно спроведен, Споразум пружа изврстан оквир потписницама да се припреме за приступање ЕУ, у складу са Солунском агендом и декларацијом из јуна 2003. године који предвиђају увођење читавог низа нових инструмената и облика сарадње између ЕУ и ПСП држава темељених на инструментима и искуствима из процеса проширења.


У циљу што боље реализације датог споразума, Министарство за економски развој отвориће web сајт ЦЕФТА 2006 и е-маил адресу: цефта@мер.гов.ме на коју се могу достављати сугестије, приједлози, примједбе и проблеми везани за спровођење Споразума, чиме се жели нагласити значај сарадње и укључивања становништва у овај процес, као и повећати информисаност о свим предузетим и планираним мјерама у овој области.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?