Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Писмо министра економије Бранка Вујовића Синдикалном одбору КАП-а

Објављено: 12.06.2009. 21:39 Аутор: Насловна страна
СИНДИКАЛНИ ОДБОР КАП-а
За предсједника госп.Зорана Милошевића


Поштовани госп.Милошевић,

У досадашњој комуникацији између представника Синдиката КАП-а и представника Владе Црне Горе и пословодства КАП-а, упознати сте са свим мјерама и активностима које је Влада предузимала у последњих шест мјесеци у циљу очувања производње у КАП-у.

Иако сматрамо да није неопходно, ипак Вас, ради прецизности, подсјећамо на обећања дата из Владе Црне Горе:

Да ће Влада инсистирати на поштовању купопродајног уговора од стране већинског власника, осим уколико се не постигне споразум о другачијим условима пословања у условима кризе;
Да ће, с обзиром да је глобална економска криза, тешко погодила индустрију алуминијума,имајући у виду прије свега интерес запослених у КАП-у, као и у предузећима која су пословно везана за КАП, и значај КАП-а за економију ЦГ, помоћи у рјешавању проблема у пословању.
Да ће у оквиру постојеће власничке структуре,заједно са већинским власником обезбиједити потребне гаранције за исплату зарада,набавку најпотребнијих репроматеријала,обезбиједити одлагање измирења обавеза према државним компанијама,учествовати у социјално-развојном програму за рјешавање вишка радника.
да ће, уколико, очување предвиђеног обима производње не буде могуће са постојећим власником, кроз реорганизацију путем стечаја, урадити све што је у њеној могућности да одржи производњу и без учешћа постојећег власника.
да ће предузети све предвидјене мјере у циљу санкционисања купца због непоштовања обавеза из купопродајног уговора.




Што је до сада урађено од стране Владе Црне Горе?

Интензивно је преговарала са постојећим власником и конзорцијумом банака у циљу тражења рјешења за обезбјеђење услова за одржавање производње у КАП-у;

обезбиједила је гаранције за кредит за обезбјеђење средстава за измирење зараде за запослене у КАП-у и Руднику боксита за претходне мјесеце;

обезбиједила је одлагање плаћања обавеза КАП-а према државним компанијама;

припремила социјални програм који је понуђен радницима КАП-а и Рудника боксита а за који је неопходно да из сопствених средстава обезбиједи цца 40 милиона еура.

у последних неколико дана у интензивним преговорима коначно дошла до могућег рјешења садржаног у Меморандуму о разумијевању о којем се преговара не само са већинским власником већ и са конзорцијумом банака без којих се обавезе из Меморандума не могу реализовати (текст Меморандума достављамо у прилогу).

За случај да не дође до споразума, односно новог Уговора са постојећим власником, предузела је све мјере које проистичу из купопродајног уговора због непоштовања уговорних обавеза:
 наплатила чинидбену гаранцију због непоштовања инвестиционих обавеза;
 покренула тужбу пред арбитражним судом у Франкфурту због штете која је настала због непоштовања уговорних обавеза;
 покренула процедуру раскида уговора због неизмирења дуга према ЕПЦГ који превазилази 10 миона еура.

Уколико се постигне споразум са већинским власником и конзорцијумом банака на основу елемената који су дефинисани текстом Меморандума о разумијевању, нови односи би били регулисани новим Уговором којим би било предвиђено да већински власник :
 управља КАП-ом уз обавезу да одржи производњу на предвидјеном нивоу;
 редовно измирује зараде запосленима;
 редовно измирује обавезе према добављачима;
 инвестира макар минимални дио средстава у одржавање опреме и заштити животне средине;
 повуче тужбу коју је поднио пред Арбитражним судом у Франкфурту.

Влада би тим Уговором прихватила све обавезе дефинисане Меморандумом о разумијевању.


Јасно је да Влада нема овлашћења и да не може гарантовати сталну деблокаду рачуна КАП-а, нити обезбиједити да се зараде исплаћују до 15-тог у мјесецу. Такодје, не може дати писмену гаранцију да ће већински власник КАП-а у свему поштовати обавезе из Колективног уговора, јер су то обавезе послодавца. Оно што ће Влада моћи је да чланством у Одбору директора КАП-а прати реализацију обавеза из новог Уговора и предузме потребне мјере за случај кршења тих обавеза на начин предвиђен тим Уговором.

Свакако да је неопходно да о свим даљим активностима буду обавијештени представници Синдиката КАП-а и да са послодавцем преговарају о испуњењу обавеза из Колективног уговора и другим питањима од њиховог интереса.

За очекивати је да, у тренутним условима кризе, Синдикат КАП-а у сарадњи са послодавцем да допринос у тражењу реално прихватљивих рјешења, што може бити од пресудног утицаја да се уложеним напорима свих заинтересованих страна створе услови за очување производње у КАП-у.

С поштовањем,


М И Н И С Т А Р

Бранко Вујовић



Прилог:
Текст Меморандума о разумијевању

Цо:
Савез Синдиката Црне Горе
генерални секретар госп. Веселин Вујановић

Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?