Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Посјета министра економије Унији послодаваца Црне Горе

Објављено: 23.10.2009. 21:12 Аутор: Насловна страна
Састанак министра економије Бранка Вујовића и предсједника Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предрага Митровића, уз учешће црногорских привредника чланова УПЦГ, одржан је данас у УПЦГ.

Теме састанка су биле:
- Процедуре јавних набавки као бизнис баријера
- Помоћ државе по питању већег учешћа домаћих предузећа на тендерима
- Проблеми привредника у сектору енергетике, посебно с аспекта малих и средњих предузећа
- Помоћ државе по питању обезбјеђења адекватних инструмената за регулисање и убрзање процедура међусобне наплате потраживања привредника насталих као посљедица економске кризе

На састанку у УПЦГ потенциране су актуелност наведених тема, уз маркирање конкретних проблема у пословању с једне, и врсте мјера и планираних активности које ће бити усмјерене на помоћ привредним субјектима с друге стране.
Учесници састанка разговарали су и о резултатима рада Координационог тијела УПЦГ и министарства у прошлом сазиву, а најављене су и нове активности и интезивирање сарадње унутар овог тијела у интересу укупне привреде Црне Горе.
Уз задовољство током састанка и презентованим облицима сарадње, најављен је наставак одржавања сусрета УПЦГ и министарства економије и заједничког рада на стварању повољног бизнис амбијента и јачања укупне црногорске привреде.


ИЗЈАВА министра економије Бранка Вујовића након састанка са привредницима у Унији послодаваца

"У Унији послодаваца Црне Горе (УПЦГ) данас смо имали конструктиван разговор, гдје су представници тог удружења изнијели проблеме који оптерећују пословање компанија.

Заједнички смо констатовали да држава мора посветити посебну пажњу стварању бољих услова и претпоставки за функционисање малих и средњих предузећа, која су окосница нашег будућег привредног система. Кроз разне видове повољности и субвенција треба стварати услова да та предузећа функционишу.

Чули смо проблеме који су најактуелнији и којима се мора посветити посебна пажња. Проблем банкарског сектора или подршке банака предузећима, поред свих напора Владе у обезбјеђивању средстава која су пренијета банкама у функцији подршке привреде, нажалост врло мали број је ријешених кредитних подршких од стране свих банака у Црној Гори.
Генерално, неке банке су направиле прве искораке, али то ни из далека није оно што су потребе ових предузећа.

Саопштени су проблеми који се тичу конкурентности и услова пословања. Дате су значајне примједбе на спровођење тендерских процедура и поступака, гдје се већ у старту, због административних и других разлога, елиминишу домаћа предузећа да на равноправан начин конкуришу.

Невјероватно је да немамо мало више осјећаја у припреми процедуре да обезбиједимо равноправне услове и подстакнемо партнере из иностранства да су у обавези код бирања предузећа, или да ће имати предности или бољу подршку уколико укључе црногорска предузећа у бизнис.

Изнијети су и ставови о условима који се тичу енергетике, цијене струје која је за ову врсту предузећа већа него за друга и у другим државама, као и о потреби субвенционирања од Владе. Покушаћемо да наставимо са тим у мјери у којој буде могуће.

Давање других врста субвенција, у пољопривреди и другим дјелатности, биће политика Владе и у наредном периоду.

Ту су и други проблеми који се тичу енергетике. То се односи на дио складишних капацитета, за које већ седам година не можемо доказати да су државни, која стоје празна. За то вријеме имамо један монополски положај у Црној Гори, без могућности да у том квалитету набавке и снабдјевености имамо оно што су потребе грађана и привреде.

Договорили смо се да у наредном периоду по сваком од ових питања, у оквиру координационих група, тражимо рјешења којима ћемо створити повољније претпоставке за пословање предузећа."
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?