Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар економије Бранко Вујовић отворио Трећи Заједнички комитет ЦЕФТА-е

Објављено: 29.10.2009. 18:22 Аутор: Насловна страна
Министар економије Бранко Вујовић отворио је данас Трећи Заједнички комитет на коме су учествовали представници земаља потписница ЦЕФТА Споразума истичући да је, од како је 01. јануара Црна Гора је преузела предсједавање ЦЕФТА споразумом, активно рађено на промовисању ЦЕФТА-е као једног препознатљивог мултилатералног спроразума који је од великог значаја за све у Региону, посебно у условима економске кризе.
- Имајући на уму да наше привреде још нијесу достигле степен конкурентности који би нам свим омогућио излазак на већа тржишта, овај споразум добија на посебном значају - рекао је министар Вујовић додајући да статистички показатељи говоре да је пад који је регионална трговина имала у вријеме кризе блажи него пад који је Регион имао према свијету.
- Сама та чињеница нас упућује да се окренемо Региону и искористимо све могућности које нам јачање такве сарадње пружа. Побољшање пословног амбијента може само да има позитиван ефекат и повећање трговине може представљати један од путева ка изласку из кризе. У вријемену када је глобализација све препознатљивија, мале економије, са малим тржиштима као што су појединачно тржишта ЦЕФТА потписница моћи ће се изборити за своје мјесто једино ако буду повезане. Добра повезаност и заједничка правила у Региону утицаће на прилив станих директних инвестиција - нагласио је министар економије Вујовић.
Период од преузимања предсједавања обиљежили су, поред великог рада свих, и неки проблеми које смо дијелом ријешили, док су неки остали и даље актуелни.
- Проблеме не сматрамо као нешто што је немогуће ријешити и пред чим треба затварати очи већ сматрамо да Споразум и постоји да би се стране договорале и у духу међународно прихваћених правила рјешавале међусобне проблеме. Видимо их као покретаче даљих преговора и као елемент чије рјешавање доводи до јачања међусобне сарадње. Способношћу да рјешавамо спорне ситуације показујемо да смо зрели за шире интеграције у међународну заједницу - сматра Вујовић уз подсјећање да је "један од циљева које је Црна Гора поставила почетком свог предсједавања јачање сарадње кроз либерализацију пољопривредног сектора што је данас у највећој мјери и завршено".
- Испуњење овог циља добија на свом значају када знамо да се преговори око даље либерализације пољопривреде у оквиру Свјетске Трговинске Организације безуспјешно води од 2001 године. Свјесни значаја уклањања баријера у трговини, иницирали смо такође и почетак преговора на закључивању споразума о усклађивању санитарних и фитосанитарних мјера и њиховом међусобном признавању, као и преговора ради закључивања плурилатералних споразума о усклађивању техничких прописа и стандарда и медјусобном признавању процедура оцјена усаглашености. Покренуте су и иницијативе за ширењем примјене дијагоналне кумулације у ЦЕФТА региону. У реализацији ЦЕФТА споразума постоје и одрђене потешкоће а једна од њих су веома раширене нецаринске баријере. Данас сви ми присутни свјесни смо чињенице да је добра сарадња основни покретач за откривање и отлањање баријера које постоје - закључио је Вујовић.
Потпредсједник српске Владе, Млађан Динкић је истакао важност Споразума, посебно ако се има у виду да је ова година била једна од најтежих у историји свјетске привреде, због глобалне економске кризе, али и да посљедњи позитивни показатељи указују на излазак из рецесије.
- Споразум је важан за регионални развој, односно мале државе и економије. Треба да унапријеђујемо конкурентност привреде, развијемо инфраструктуру и привучемо што више страних директних инвестиција у наредном периоду - поручио је Динкић.
Замјеник министра вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Вилим Приморац, је подсјетио да је ЦЕФТА је заједничко власништво те да сви заједно морамо, посвећеним приступом, да допринесемо његовој што бољој реализацији. Прави ефекти Споразума још нијесу достигнути и требало би, сматра Приморац, утврдити начин на који би се они заједнички достигли. Уколико се проблем настали усљед либерализације трговине, не буду на вријеме санирали Примора предвиђа да ће регион доћи у ситуацију у којој околности диктирају рјешења.
Амбасадор Хрватске у Црној Гори, Петар Турчиновић наводи да примјена Споразума показује унапријеђење трговине у региону, чак и више него да није било кризе.
Министар економије Македоније, Фатмир Бесими, сматра да ЦЕФТА може имати позитивне ефекте уколико све земље потписнице буду посвећене заједнићким циљевима.
-Имамо још много да урадимо на креирању заједничког тржишта - поручио је Бесими.
Јачање сарадње и примјена Споразума, према ријечима амбасадора Албаније, Тонина Беција, једини је начин да земље региона изађу из кризе.
На отварању Заједничког комитета је оцијењено да би
Унапријеђење сарадње потписница Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА), који има велики значај за мале економије, требало у наредном периоду да допринесе побољшању регионалног развоја и трговине.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?