Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава за јавност министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Милутина Симовића

Објављено: 03.07.2008. 23:24 Аутор: Насловна страна
Изненађен сам садржином саопштења Удружења пекара Црне Горе. Разлог изненађењу је моја добра сарадња са овим сектором и чињеница да је она увијек била заснована на принципима обостраног поштовања и разумијевања. Проблеме смо, увијек, рјешавали уз висок степен међусобног уважавања.

Ових дана, саопштења УПЕК-а излазе из тог оквира, јер се изјаве одговорних људи из надлежних министарстава означавају као бесмислице.

Без намјере да се упуштам у полемику, постављам сљедећа питања:
- зар је бесмислица да је цијена брашна тренутно око 20% нижа од цијене у јануару ове године, када је хљеб поскупио ?
- зар је бесмислица да је, за пекаре, струја од 01.07. јефтинија 7,5% ?
- зар је бесмислица да је цијена пшенице тренутно знатно мања него што је била од жетве претходне године ?
- зар је бесмислица да је реалан економски однос цијена: пшеница : брашно : хљеб - 1:2:4 односно 0,175 : 0,35 : 0,70 за по 1 кг.?
- зар је бесмислица да по овој рачуници векна од 600 грама треба да буде око 0,50 Еура? Има ли смисла тражити повећање цијене ?
- зар је бесмислица констатација, да је рабат трговцима од 20% превисок и да цијену толиког рабата не треба да сноси потрошач?
- зар је бесмислица, констатација да уз високи рабат трговци имају право и на повраћај непродатог хљеба, што ионако висок рабат повећава, опет на рачун потрошача ?
- зар је бесмислица констатација, да је рабат прије само неку годину био 8-10% и да је то простор у калкулацији, који пекари треба да користе како би смањењем превисоког рабата повећали свој профит? Ово питање се свакако односи и на трговце.
- зар је бесмислица констатација, да пекари приказују рандман мањим него што он стварно јесте ?
- зар је бесмислица констатација, да су услови за рад пекара много повољнији у односу на моменат кад су уведене интервентне мјере Владе и да је, самим тим, престала потреба за интервентним мјерама ?
- зар је бесмислица констатација, да није оправдано раст цијена правдати растом цијена адитива који сировински учрествује са 0,2 - 0,4 %, а упорно игнорисати чињеницу пада цијене брашна, које сировински учествује око 70 % ?
- зар је бесмислица очекивати, да се цијене хљеба формирају на тржишним принципима, при чему то треба да важи и кад се цијене повећавају као што је реално очекивати да се тржишни принципи примијене и смањењем цијена ?

На крају, очигледно је да се пекарима жури, јер су свјесни чињенице да ће брашно од нове жетве бити јефтиније. Нас та чињеница, као и сваког грађанина ове земље радује и сигуран сам да ће то обезбиједити сигурно пословање пекара, те да се вријеме које је пред нама у потпуности разликује од времена послије прошлогодишње суше, када смо заједно стрепили од цјеновних удара на тржишту набавке и пшенице и брашна.

Министар
Мр Милутин Симовић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?