Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Отпочела израда националне инвентуре шума

Објављено: 21.01.2009. 23:25 Аутор: Насловна страна
Рад на изради националне инвентуре шума започео је јуче организацијом прве радионице са темом : Сврха и приступ Националној шумској инвентури . Овај пројекат по међународно признатој методологији се по први пут ради у Црној Гори.
Национална шумска инвентура је пројекат од великог заначја за развој шумарства у Црној Гори и кординираће га ресорно Министарство уз подршку Управе за шуме и ангажованих међународних експерата.
Информације , који ће се добити на основу теренских истраживања ће пружити најновије податке о националним шумарским ресурсима и унаприједиће знање о стаништима , биодиверзитету и њиховим стању у Црној Гори.
Резултати Националне шумске инвентуре би требало да буду у широкој употреби и треба да помогну Црној Гори у испуњавању обавеза националног управљања шумама утврђених новом Шумарском политиком,као и изазовима из области заштите животне средине као што су НАТУРА 2000 и разни европски и глобални захтјеви извјештавања у овој области.

Радионици је присуствовало тридесет и четири учесника из државних институција, привредних друштава, представника универзитета, међународних донатора, струковних удружења , НВО сектора.

Савјетодавни тим међународних експерата,на челу са проф.др Матиасом Десом уз помоћ међународних консултаната Нилс Хана и др Аxела Wеинрехта,као и пом.мин за сектор шумарства др Милосава Анђелића изнијели су основне претпоставке о институционалној организацији, методологији, року завршетка и начину инплементације саме инвентуре.
Сви учесници радионице су позвани да,испред својих институција,а у циљу остварења препознатих интереса,узму активно учешће у самој реализацији пројекта. У те сврхе доступан је и web потртал Пројекта www.фодемо.цом гдје би се све заинтересоване стране упознале са напретком у реализацији планираних активности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?