Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Милутин Симовић примио амбасадора Украјине Оксану Сљусаренко

Објављено: 10.02.2009. 22:21 Аутор: Насловна страна
Данас је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Милутин Симовић са сарадницима, примио амбасадора Украјине Оксану Сљусаренко. Приликом сусрета исказано је обострано интересовање за јачање билатералне сарадње нарочито у сектору пољопривреде. Указано је на могућности унапређивања робне размјене, посебно стратешки важних извозних производа.
Једно од важних питања састанка било је приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији. Министар Симовић је саопштио да, у формално правном смислу, разумије потребу Украјине да покрене билатералне преговоре, али да је тешко разумјети и прихватити чињеницу да је захтјев поднесен у току процедуре верификације уласка Црне Горе у Свјетску трговинску организацију, односно у моменту када су понуде за робе и услуге већ биле консолидоване.
Он је посебно нагласио да је црногорска делегација током ранијих билатералних преговора са чланицима СТО износила увјерљиву аргументацију о потреби задржавања царинске заштите за осјетљиве групе пољопривредних производа, те да су је прихватиле чланице СТО са којима су закључени билатерални споразуми, односно ЕУ27, САД, Бразил, Норвешка, Швајцарска, Канада и Кина.
Симовић је подсјетио да је током недавно одржаних дводневних преговора у Женеви са представницима Украјине, црногорски преговарачки тим детаљно образложио специфичности и осјетљивост пољопривредног сектора и разлоге због којих није могуће даље снижавати царинску заштиту на осјетљиве пољопривредне производе. Такође, том приликом учињени су додатни напори и смањене царинске стопе за један број мање осјетљивих производа како би се, колико је било могуће, удовољило украјинском захтјеву.
Као разумно и прихватљиво рјешење, црногорски министар пољопривреде, шумарства и водопривреде је предложио покретање билатералних преговора на којима би се преговарало о међусобним повластицама у трговини између двије земље, а да Украјина одустане од захтјева да Црна Гора енормно снизи царинске стопе према свим чланицама СТО.
На састанку обострано је изражено очекивање да ће се, у наредном врло кратком времену, постићи задовољавајуће рјешење од интереса за обје државе и јачања њихове међусобне сарадње.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?