Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар правде Мираш Радовић разговарао са делегацијом Савјета Европе

Објављено: 18.01.2008. 00:19 Аутор: Насловна страна
Сарадња Министарства правде Црне Горе са органима Савјета Европе и његовом канцеларијом у Подгорици је успјешна и биће интензивирана и проширена у процесу свеобухватне реформе црногорског правосуђа, закључено је на данашњем састанку делегација Министарства правде, на челу са министром Мирашом Радовићем и Савјета Европе, коју је предводио Јосе Цремандес, шеф Одјељења за координацију и мобилизацију средстава у Директорату за стратешко планирање.

Састанак је одржан у оквиру посјете делегације Савјета Европе Црној Гори, чији је циљ дефинисање области у којима би се могла реализовати експертска помоћ СЕ, у партнерском односу са Европском комисијом, кроз ИПА програм.

Министар Радовић је презентирао делегацији Савјета Европе досадашње активности Министарства правде и постигнуте резултате, с акцентом на усвајање Стратегије реформе правосуђа и Акционог плана, који предвиђа конкретне мјере за њену имплементацију. Он је истакао да је експертска помоћ Савјета Европе Црној Гори посебно потребна када је у питању јачање капацитета Министарства правде и едукација кадра у процесу увођења европских правних института у црногорски правни систем, израда анализа приликом припреме нових закона, припрема пројектних докумената, као и друге активности на плану реформе правосудног система, планиране за период до 2011 - 2012. године.

Нагласивши да је претпоставка за добро функционисање правосудног система - независно и самостално судство, министар Радовић је информисао госте о Предлогу закона о Судском савјету, као и о осталим активностима, које имају за циљ остваривање принципа предвиђених Стратегијом реформе правосуђа Црне Горе. На састанку је било ријечи и о јачању ефикасности правосуђа, јачању доступности судова, развоју регионалне и међународне сарадње, борби против организованог криминала, модернизацији затворског система, алтернативном рјешавању спорова, људским правима...

Делегација Савјета Европе изразила је задовољство свеобухватном презентацијом стања у црногорском правосуђу и намјеру да пружи експертску помоћ Министарству правде у даљем процесу реформе правосудног система Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?