Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Софија: Министар правде Мираш Радовић учествовао на Годишњем сусрету министара правде и унутрашњих послова држава чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи

Објављено: 30.04.2008. 22:10 Аутор: Насловна страна
Министар правде Мираш Радовић предводио је делегацију Црне Горе на Годишњем сусрету министара правде и унутрашњих послова земаља чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, који је данас одржан у главном граду Бугарске.

Тема овогодишње конференције у Софији били су Изазови са којима се суочава полицијска и правосудна регионална сарадња у кривичним стварима екстрадиција и Европски налог за хапшење.

Делегација Црне Горе исказала је спремност за потпуну сарадњу земаља Региона у усклађивању националних законодавстава са правним инструментима Савјета Европе и Европске уније и указала на потребу тијесне и интензивне сарадње полиција и правосудних органа држава чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, на пољу које обухвата тема Конференције, нарочито у борби против организованог криминала, трговине људима и дрогом, прања новца, корупције, тероризма и других кривичних дјела која представљају све већи ризик за друштво и чије сузбијање представља посебан међународни интерес.

Основна порука Конференције састоји се у жељи свих држава чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи да наставе сарадњу у области правосуђа, и развијају регионално партнерство у борби против криминала.

Учесници Конференције једногласно су исказали висок степен повјерења међу државама Региона и кроз све дискусије исказана је воља за даље јачање сарадње и проактиван приступ у борби против тешких облика криминала, који представљају пријетњу свим државама, а посебно младим демократијама.

Посебно су наглашене жеље да се настави путем европске политике у овом региону.

Конференција је резултирана и неким конкретним закључцима у области сарадње на пољу екстадиције окривљених или осуђених лица, као што су: подршка напорима земаља Региона да на путу приступања Европској унији усаглашавају своје законодавство са европским правом и потреба да земље чланице Европске уније помогну државама на путу ка ЕУ, кроз трансфер знања и континуиране едукације.

Такође, наглашен је интерес да земље Региона јачају сарадњу са централним органом ЕУ за међународну правну помоћ ЕУРОЈУСТ-ом, да се таква сарадња наговијести закључењем споразума са овом институцијом, што представља снажну претпоставку за ефикасно гоњење у предметима транснационалног криминала.

Представници Савјета Европе истакли су да се ускоро очекује усвајање додатног протокола уз Европску конвенцију о екстрадицији, који ће предвидјети видове поједностављене сарадње, а такође је истакнута потреба за директним контактима између централних органа појединих држава, како би се правна помоћ пружала на брз и ефикасан начин.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?