Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Делегација Црне Горе, на челу са министром правде Мирашом Радовићем, боравила у сједишту Уједињених нација у Женеви

Објављено: 04.12.2008. 02:30 Аутор: Насловна страна
Црна Гора остварила је значајан напредак у области људских права и слобода од обнове државне независности, посебно када је ријеч о приступању кључним међународним уговорима и стварању нормативног и институционалног оквира за промоцију и заштиту вриједности на којима почивају развијене демократије, констатовано је данас у сједишту Уједињених Нација у Женеви, на почетку тродневне одбране Националног извјештаја о стању људских права у Црној Гори, у оквиру механизма Општег периодичног прегледа Савјета за људска права УН-а.
Делегација Црне Горе, коју предводи министар правде Мираш Радовић, одговарала је данас у оквиру тросатне дебате на питања представника земаља чланица УН-а. Говорећи о стању људских права у Црној Гори, министар Радовић је истакао да су надградњу њеног правног система, који почива на поштовању и заштити људских права, обиљежиле бројне активности на јачању нормативног и институционалног оквира, као и напори државних органа и других институција на етаблирању инвентивне праксе у примјени нових прописа. Као посебно значајне новине у сфери уставне заштите људских права и слобода, навео је увођење нових уставних категорија Омбудсмана, као самосталног и независног органа који предузима мјере на заштити људских права и слобода и Судског савјета као самосталног и независног органа који обезбјеђује независност и самосталност судова. Министар Радовић је нагласио да је Влада Црне Горе донијела читав низ стратешких планова у интересу свеобухватног каналисања процеса који ће довести до успостављања поузданог правосудног система, који ће омогућити дјелотворну заштиту темељних људских вриједности.
Најчешћа питања која су постављана црногорској делегацији односила су се на родну равноправност, реформу правосуђа, положај Рома у црногорском друштву, статус избјеглица, слободу изражавања, кривично дјело клевете, случајеве пријетњи и напада на новинаре и НВО борце за људска права, као и проблематику суђења за ратне злочине и друге облике тешких кривичних дјела.
Општи периодични преглед представља нови механизам Савјета за људска права Уједињених нација, који је установила Генерална скупштина УН-а, у складу са Резолуцијом 60/251 од 15. марта 2006. године. Преглед представља свеобухватну процјену степена поштовања људских права утврђених Повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима, конвенцијама државе - чланице која је предмет разматрања, као и преглед добровољно изражене намјере државе о предузимању конкретних мјера на промоцији и заштити људских права (првенствено оних које су представљене у кандидатури за чланство у Савјету за људска права) и важећем међународном хуманитарном праву.
Општи периодични преглед подразумијева посебну процедуру извјештавања о стању људских права у свим земљама чланицама Уједињених нација, која се одвија кроз три фазе. Прва фаза протиче у дебати у оквиру Радне групе УПР у сједишту УН-а, у виду разматрања Националног извјештаја и интерактивног дијалога земаља чланица УН. Друга фаза представља израду и усвајање Нацрта извјештаја Радне групе УПР о процјени стања људских права, који




је припремила трочлана делегација извјестилаца Савјета за људска права, која се бира за сваку државу понаособ, и делегације дотичне земље. Нацрт извјештаја се представља на трећем састанку Радне групе, што чини трећу фазу поступка разматрања. Државе имају право да у року од двије недјеље доставе примједбе на усвојени Нацрт извјештаја. Коначна верзија Извјештаја Радне групе УПР усваја се на наредној пленарној сједници Савјета за људска права. Извјештај за Црну Гору биће усвојен у фебруару 2009. године.
Национални извјештај о стању људских права израдила је Међуресорска радна група, чији је рад координирало Министарство иностраних послова Црне Горе. Извјештај је израђен на основу информација достављених од десет кључних министарстава, управних органа задужених за конкретне области заштите и промоцију људских права и слобода, као и Канцеларије заштитника људских права и слобода. У циљу остваривања широког процеса консултација у припреми информација, Извјештај је дат на увид цивилном сектору.
Влада Црне Горе усвојила је Извјештај 31. јула 2008. године.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?