Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Савјет за људска права Уједињених нација усвојио Коначни извјештај о стању људски права у Црној Гори

Објављено: 19.03.2009. 00:43 Аутор: Насловна страна
Црна Гора је остварила велики напредак на плану промоције и заштите људских права и слобода. У даљим активностима на плану њиховог унапрјеђења уживаће пуну подршку и охрабрење свјетске организације и њених чланица, оцијењено је на пленарној сједници Савјета за људска права Уједињених нација, који је данас у Женеви усвојио Коначни извјештај о стању људских права Црној Гори.

У данашњој завршној дебати учествовали су представници САД, Кине и Албаније, као и Амнестy Интернатионал и других медјународних невладиних организација.

Захваљујући Савјету за људска права УН-а на пријатељским и добронамјерним препорукама за надградњу правног система Црне Горе у области људских права и слобода, шеф делегације Црне Горе, министар правде Мираш Радовић изразио је задовољство коначним оцјенама о стању људских права у нашој земљи, које показују да су црногорских државни органи, као и сви друштвени субјекати, посвећени афирмацији и заштити тих универзалних друштвених вриједности.

Извјештајем Радне групе за Општи периодични преглед Савјета за људска права препозната је квалитетна сарадња Црне Горе са међународним механизмима за заштиту људских права, али и идентификовани реални проблеми на плану њиховог остваривања, који подразумијевају наставак активности на унапрјеђењу и заштити гарантованих права човјека.

На данашњој пленарној сједници посебно су поздрављени напори Црне Горе на плану остваривања права мањина, хендикепираних лица, Рома, Ашкалија и Египћана, као и активности на рјешавању статуса избјеглих и интерно расељених лица са ратом захваћених подручја региона Балкана. Такодје, Црна Гора је позвана да настави са реформама у области застите људских права и слобода.
Општи периодични преглед подразумијева посебну процедуру извјештавања о стању људских права у свим земљама чланицама Уједињених нација, која се одвија кроз три фазе. Прва фаза протиче у дебати у оквиру Радне групе УПР у сједишту УН-а, у циљу разматрања Националног извјештаја и интерактивног дијалога земаља чланица УН. Друга фаза представља израду и усвајање Нацрта извјештаја Радне групе УПР о процјени стања људских права, који је припремила трочлана делегација извјестилаца Савјета за људска права, која се бира за сваку државу понаособ.

Национални извјештај о стању људских права израдила је Међуресорна радна група, чији је рад координирало Министарство иностраних послова Црне Горе. Извјештај је израђен на основу информација достављених од десет кључних министарстава, управних органа задужених за конкретне области заштите и промоцију људских права и слобода, као и Канцеларије заштитника људских права и слобода. У циљу остваривања широког процеса консултација у припреми информација, Извјештај је дат на увид цивилном сектору.

Влада Црне Горе усвојила је Извјештај 31. јула 2008. године. Национални извјештај је презентиран крајем просле године у Савјету за људска права у Женеви. Након добијених препорука од стране држава-чланица овог тијела УН-а и одговора надлежних црногорских органа, израђен је Нацрт извјештаја о стању људских права у Црној Гори, који је данас усвојен у Женеви, у трецој, заврсној фази Опстег периодицног прегледа.
Коначни извјештај ће представљати основу за процјену напретка Црне Горе у реализацији обавеза према међународним документима и прихваћеним препорукама земаља учесница дијалога у оквиру механизма Општег периодичног прегледа.
- Увјерени смо да ће нови извјештај Савјета за људска права УН-ац, за четири године, препознати даље јачање нормативног и институционалног оквира за промоцију и заштиту људских права у Црној Гори, закључио је министар Радовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?