51. сједница Владе Црне Горе - 16.12.2021.

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на 51. сједници одржаној 16. децембра 2021. године упозната са Информацијом о ситуацији у вези са уговорним односима између Електропривреде Црне Горе и УНИПРОМ-а, д. о. о. (КАП), коју је усмено поднио проф. др Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе. С тим у вези, Влада је донијела сљедеће закључке: 

  • Влада је усвојила Усмену информацију Министарства капиталних инвестиција за наставак преговора између Електропривреде Црне Горе А. Д. и Унипрома који треба да договоре најбоље рјешење за смањење производње Унипрома (што је пракса других сличних комбината у Европи) ради одржавања технолошког процеса и дефинисања цијене енергије која се дефинише као минимална до јуна 2022. године.
  • У циљу друштвено одговорног дјеловања, што је пракса других приватних предузећа у Црној Гори, власник би требало да обезбиједи плаћено одсуство свим радницима који не буду укључени у процес производње.
  • Влада позива надлежне институције да преиспитају приватизацију КАП-а и конвертовање државне имовине.

Утврђен је Предлог закона о обради података о путницима у ваздушном саобраћају у циљу спречавања и откривања кривичних дјела тероризма и других тешких кривичних дјела. Предлог закона представља једну од кључних мјера у преговарачком поглављу 24 из Програма приступања Црне Горе Европској унији 2021- 2023. Његовим доношењем први пут се у Црној Гори уређује обавеза превозника у ваздушном саобраћају да у оквиру редовног пословања достављају Управи полиције податке о путницима ради обраде тих података у циљу спречавања и откривања кривичних дјела тероризма и других тешких кривичних дјела, вођења кривичног поступка, као и проналажења лица за којима се трага због ових кривичних дјела.

Влада је утврдила Предлог амандмана на Предлог закона о измјени и допуни Закона о привредним друштвима. Овим амандманом предлаже се повлачење предлога за покретање поступка ликвидације друштава поднијетих против оних привредих субјеката који су пропустили да у прописаном року ускладе организацију са овим Законом уз регистрацију промјена у Централном регистру привредних субјеката, односно обустава већ покренутих поступака судске ликвидације по тим предлозима. Оваквим рјешењем елиминишу се посљедице прекомјерне и неадекватне санкције прописане Законом против оних субјеката који усљед објективних препрека изазваних пандемијом вируса COVID-19 нијесу успјели да усвоје одлуке од значаја за усклађивање са законом. На тај начин, штите се основни принципи економског уређења и спрјечава ограничење слободе предузетништва, у јавном интересу и у складу са Уставом.

Усвојена је Информација о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2021. годину. У Инфомацији се наводи да је током 2021. године настављено са припремом и спровођењем пројеката обухваћених перспективом 2014-2020 (IPA II). Упркос ванредним околностима насталим због ширења вируса COVID-19, које су значајно утицале на активности и динамику спровођења свих пројеката, већина планираних активности се спроводила без значајнијих кашњења. Када је нова финансијска перспектива – IPA 2021-2027 у питању, током 2021. године настављени су преговори на нивоу Европске уније у вези са правним оквиром за IPAIII. С тим у вези, током септембра 2021. године, завршени су преговори између Европске комисије, Европског парламента и Савјета и 15. септембра 2021. године донешена је Уредба о успостављању Инструмента за претприступну подршку (IPA III) и потврђен износ од 14,162 милијарде еура који ће бити доступан државама, корисницама IPA подршке током наредног седмогодишњег периода.

Влада је донијела мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 5 - Јавне набавке, 9 – Финансијске услуге, 16 – Порези, 17 – Економска и монетарна унија, 20 – Предузетништво и индустријска политика и 22 - Регионална политика и координација структурних инструмената. Ради се о документима које су сачиниле радне групе за наведена поглавља, који на адекватан начин адресирају преостале обавезе из преговарачког процеса. Поглавља су представљена по свим областима које их чине, са преосталим кључним изазовима, препорукама из Извјештаја Европске комисије о Црној Гори за 2021. годину, као и хоризонталним везама са другим поглављима и кластерима у односу на ревидирану методологију преговора. 

Усвојена је Анализа реализације Шенгенског акционог плана (ШАП) у периоду 2017 - 2020. година. Анализа је битна за сагледавање резултата активности, степена испуњености обавеза и пресјека стања у циљу утврђивања закључака и препорука за даље спровођење овог стратешког документа који је саставни дио политичких циљева Владе у приступању Црне Горе ЕУ и шенгенском простору. Остварени циљеви спровођења ШАП-а допринијеће да Црна Гора успјешно оконча преговоре за Поглавље 24, у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању. Констатовано је да у наредном периоду треба додатно унаприједити административне, инфраструктурне и техничке капацитете, наставити напоре на јачању капацитета људских ресурса унутар Граничне полиције и Царине, у циљу спречавања и откривања свих видова прекограничног криминала. Имајући у виду тренутни статус степена реализације ШАП-а, дефинисане су конкретне мјере које је потребно предузети у приступним преговорима за чланство у ЕУ и за даље усаглашавање са захтјевима Шенгена.

Влада је дала сагласност на Предлог одлуке о утврђивању износа накнаде коју плаћају вршиоци регулисаних комуналних дјелатности у 2022. години.

Пандемија коронавируса убрзала је дигиталну трансформацију, донијела бројне промјене у начину рада и живљења, “рад на даљину” је постао нова нормалност. У складу са тим, Влада је усвојила Програм за привлачење дигиталних номада у Црној Гори до 2025. године са Акционим планом за 2022. годину којим се намјерава повећати број дигиталних номада који бораве у Црној Гори и препознатљивост Црне Горе као атрактивне дестинације за дигиталне номаде, јачајући економску активност у земљи, најприје кроз подстицање страних инвестиција и пратећом промоцијом црногорског туризма. Програмом се дефинишу стратешки приоритети и циљеви код увођења виза за дигиталне номаде, услови за дефинисање њиховог статуса, активности и анализе како би се оцијенио економски и друштвени потенцијал, као и надлежне институције за спровођење активности, индикатори успјеха, извори финансирања и друга питања од значаја за спровођење Програма и пратећег Акционог плана. За реализацију активности из Акционог плана за 2022. годину предвиђена су средства у износу од 110.000 еура.

Влада је усвојила Информацију о преузимању једногодишњег предсједавања Америчко - јадранском повељом (А5). У Информацији се наводи да су приоритети предсједавања Повељом у 2022. години усклађени са опредјелјенјем Црне Горе да, као НАТО чланица, промовише авроатлантску перспективу стратешки важног региона Западног Балкана. С тим у вези, један од циљева предстојећег предсједавања Повељом биће снажење сарадње између НАТО-а и држава региона. Осим тога, Црна Гора ће настојати да подстакне и укаже на неопходнсот комплементарног приступа НАТО-а и ЕУ у подручју Западног Балкана, јача војно-одбрамбену сарадњу, као и да подстакне прилагођање рада и дјеловања Повеље у складу са актуелним безбједностим окружењем. У циљу постизања наведених резултата припремљен је План предсједавања Црне Горе Америчко – Јадранском повељом (А5) током 2022. године, за чију реализацију су предвиђена средстава у износу од 87.500 еура.

Усвојена је Информација о реализацији Програма о субвенционисању зарада у 2021. години (I и II квартал). У циљу умањења негативних посљедица у пословању привредних друштава усљед пандемије COVID-19 Влада је креирала више различитих сегмената подршке привреди. У Информацији се наводи да је имплементацијом Програма субвенционирања зарада за I и II квартал 2021. године одобрено 21.295 захтјева на основу којих су исплаћена средства у износу од преко 27 милиона еура за 97.362 запослена лица. Креиране мјере и механизми подршке били су усмјерени према дјелатностима у најугроженијим привредним секторима, чему је допринијело детаљно и пажљиво праћење и анализирање ситуације у земљи, уз константно консултовање привреде и њених потреба.

Влада је усвојила Информацију о активностима реализације „Посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе” за III квартал 2021. године. У Информацији се наводи да је Влада 14. октобра прихватила предлог за кандидовање пројекта изградње хотела „Liko Soho“ Бар, по кондо моделу пословања, на Листу развојних пројеката у области туризма која садржи 16 пројеката, од чега се 11 реализује у сјеверној регији. Ради се о укупним улагањима у висини 472 милиона еура, капацитета више од 2.800 смјештајних јединица, са могућношћу за отварање 2.150 нових радних мјеста. Од октобра ове године ресорно Министарство спроводи проширену методологију праћења развојних пројеката из области туризма, којом су, поред извјештаја независног контролора, уводена и два нова поступка: извјештај о стању радова на пројекту и излазак на терен, сарадња са локалном самоуправом и праћење развоја комуналне инфраструктуре.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији пројекта термоенергетског комплекса у Пљевљима. У Информацији је дат преглед досадашњих активности и отворених питања, са предложеним рјешењима. Циљ пројекта је прилагођавање рада постројења ТЕ Пљевља захтјевима законодавства ЕУ и домаћег законодавства када су у питању индустријске емисије за постројења као што је ТЕ, тј. оспособљавање ТЕ да настави свој рад у наредних 15 година уз задовољење еколошких стандарда. Наглашава се да Пројекат еколошке реконструкције постојећег блока ТЕ Пљевља није само од виталне важности за компанију већ и за читаву економију Државе. Кроз овај пројекат продужио би се радни вијек саме ТЕ чије учешће у енергетском билансу Црне Горе има велики значај. Радом ТЕ се остварује значајна производња електричне енергије, што потврђује чињеница да њена производња представља удио од 35% у укупној производњи електричне енергије у Црној Гори за првих десет мјесеци у 2021. години, као и око 42% у укупној потрошњи електричне енергије за исти период.

Влада је усвојила Информацију о припреми Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена локалитета „Платац'', општина Котор. Тим поводом, Влада је усвојила Концесиони акт и задужила Министарство капиталних инвестиција да спроведе неопходне активности за објављивање Јавног огласа, те да именује тендерску комисију која ће спровести поступак јавног надметања за додјелу уговора о концесији.

Усвојена је Информација о статусу локалитета луке „Лазуре“у Мељинама. Сагледавајући стање овог пројекта, Влада је задужила надлежне институције да предузму неопходне радње и спроведу анализу могућности проглашења овог локалитета луком наутичког туризма, као и могућности изградње и/или реконструкције рибарске луке у Зеленици у складу са потребним капацитетима, те да о томе повратно информишу Владу.

Влада је усвојила Информацију о реализацији јавних конкурса за расподјелу средстава за пројекте и програме невладиних организација у 2021. години. У Информацији се наводи да су код свих органа обухваћених Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2021. години поступци расподјеле средстава у току. На основу података добијених од стране тих органа, извјесно је да ће одређени број органа успјети да до краја текуће године оконча поступке, закључи уговоре и исплати средства за реализацију пројеката и програма невладиних организација. У текућој години, за ове намјене, укупно је опредијељен износ од 3.713.205,40 ЕУР, а односи се на финансирање пројеката и програма из области од јавног интереса (0,3 % укупног текућег бужета) и финансирање пројеката и програма из области заштите лица са инвалидитетом (0,1 % укупног текућег буџета). Влада је задужила органе државне управе који су расписали јавне конкурсе за расподјелу средстава за пројекте и програме невладиних организација да интензивирају активности како би окончали поступке до краја текуће године, а да средства која нијесу реализована у 2021. години, сходно обавезама из расписаних конкурса, обезбиједе на терет буџета тог органа државне управе у 2022. години.

Усвојен је Извјештај о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем за 2021/2022. годину. Констатовано је да су за овај циклус Програма послодавци исказали изузетно велико интересовање, што је резултирало оглашавањем 12.560 слободних мјеста за стручно оспособљавање, док је укупан број лица са стеченим високим образовањем који се пријавио за учешће у Програму 2.847. С обзиром на то да 195 лица, након првог круга повезивања послодаваца и корисника, није добило послодавца, а имајући у виду да је остао велики број оглашених слободних мјеста, организован је и други круг пријављивања потенцијалних корисника Програма. Након спроведеног другог круга још 44 корисника су добили послодавца, односно укупно 2.723 корисника је добило прилику да се стручно оспособљава у 2022. години. Укупан број корисника који нису добили прилику да се стручно оспособљавају у овом циклусу је 151, што износи 5,25 % од укупног броја пријављених корисника.

51. sjednica Vlade Crne Gore (16.12.2021.)

51. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Усмена информација о ситуацији у вези са уговорним односима између Електропривреде Црне Горе и УНИПРОМ-а, д. о. о. (КАП) Закључци
2.Предлог закона о обради података о путницима у ваздушном саобраћају у циљу спречавања и откривања кривичних дјела тероризма и других тешких кривичних дјела* Материјал Закључци
3.Информација о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2021. годину Материјал Закључци
4.Предлог мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 5 - Јавне набавке Материјал Закључци
5.Предлог мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 9 - Финансијске услуге Материјал Закључци
6.Предлог мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 16 – Порези Материјал Закључци
7.Предлог мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 17 - Економска и монетарна унија Материјал Закључци
8.Предлог мапе пута испуњења завршног мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 20 - Предузетништво и индустријска политика Материјал Закључци
9.Предлог мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у преговарачком поглављу 22 - Регионална политика и координација структурних инструмената Материјал Закључци
10.Предлог одлуке о износу додатка на основну зараду за дежурство и приправност за запослене у суду и државном тужилаштву (одгођено одлучивање) Закључци
11.Предлог одлуке о утврђивању износа накнаде коју плаћају вршиоци регулисаних комуналних дјелатности у 2022. години Материјал Закључци
12.Предлог анализе реализације Шенгенског акционог плана у периоду 2017 - 2020. године Материјал Закључци
13.Предлог програма за привлачење дигиталних номада у Црној Гори до 2025. године са Предлогом акционог плана за 2022. годину и Извјештајем са јавне расправе Материјал Закључци
14.Предлог програма мониторинга животне средине Црне Горе за 2021. годину Материјал Закључци
15.Информација о капиталним инфраструктурним пројектима у сектору правде који се остварују уз Инструмент претприступне подршке Материјал Закључци
16.Информација о преузимању једногодишњег предсједавања Црне Горе Америчко - јадранском повељом (А5) Материјал Закључци
17.Информација о реализацији Програма субвенционисања зарада у 2021. години (I и II квартал) Материјал Закључци
18.Информација о активностима реализације „Посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе“ за III квартал 2021. године Материјал Закључци
19.Информација о подршци за уступање вишкова производа ДОО Milmarc Group и FML ДОО - Мљекара Ника (одгођено одлучивање) Закључци
20.Информација о активностима на реализацији пројекта термоенергетског комплекса у Пљевљима Материјал Закључци
21.Информација о припреми Јавног огласа за достављање понуда за додјелу Уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена локалитета „Платац“, општина Котор са Извјештајем са јавне расправе и Предлог концесионог акта о неметаличној минералној сировини техничко-грађевинског камена лежишта „Платац“, Општина Котор (одгођено одлучивање) Закључци
22.Информација о статусу локалитета луке „Лазуре“ у Мељинама Материјал Закључци
23.Информација о реализацији закључака Владе Црне Горе у областима унутрашње организације и систематизације, кадровског планирања и запошљавања, из надлежности Управе за кадрове Материјал Закључци
24.Информација о реализованим закључцима за законску обавезу уноса података у Централну кадровску евиденцију Материјал Закључци
25.Информација о реализацији јавних конкурса за расподјелу средстава за пројекте и програме невладиних организација у 2021. години Материјал Закључци
26.Предлог статута друштва са ограниченом одговорношћу „Центар за екотоксиколошка испитивања“ - Подгорица Материјал Закључци
27.Завршни извјештај о спровођењу Стратегије сајбер безбједности Црне Горе 2018-2021. године Материјал Закључци
28.Извјештај о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем за 2021/2022. годину Материјал Закључци
29.Предлог за давање сагласности Одбору директора „Монте-пута“ ДОО Подгорица за закључење Уговора о раду са извршним директором Материјал Закључци
30.Предлог платформе за посјету в.д. директора Управе за статистику Мирослава Пејовића, Заводу за статистику Сјеверне Македоније, ради размјене искустава везаних за спровођење пописа становништва у условима COVID пандемије, 20. и 21. децембра 2021. године, у Скопљу Материјал Закључци
31.Кадровска питања Закључци
31.1Предлог за разрјешење директорице Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе Материјал
31.2Предлог за именовање директора Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе Материјал
31.3Предлог за разрјешење и именовање члана Управног одбора Центра за алтернативно рјешавање спорова Материјал
31.4Предлог за давање сагласности за постављење главног инспектора у Министарству капиталних инвестиција Материјал
31.5Предлог за одређивање вршиоца дужности секретара Министарства одбране Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
32.Предлог уредбе о измјенама Уредбе о повјеравању дијела послова из надлежности Министарства економије Јавној установи Завод за геолошка истраживања Материјал Закључци
33.Предлог одлуке о објављивању Споразума између Црне Горе и Европске уније о учешћу Црне Горе у програму Креативна Европа (2021-2027) Материјал Закључци
34.Информација о Уговору о бесповратној подршци за финансирање пројекта „Техничка подршка управљању билатералним програмима прекограничне сарадње Црна Гора - Албанија и Црна Гора - Косово 2014-2020“ с Предлогом уговора о бесповратној подршци Материјал Закључци
35.Информација о закључивању Техничког споразума у погледу извођења вјежбе „Помоћ у случају катастрофе и војне мобилности 21 (DRMMEX21)“ с Предлогом техничког споразума(без расправе) Материјал Закључци
36.Информација о давању сагласности за исплату накнада за чланове радних тијела које Савјет за приватизацију и капиталне пројекте именује у складу са чланом 5 и 7 Одлуке о дјелокругу рада Савјета за приватизацију и капиталне пројекте Материјал Закључци
37.Извјештај о развоју тржишта електронских комуникација Материјал Закључци
38.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Програма заштите од радона 2019-2023. година, за 2019/2020. годину Материјал Закључци
39.Предлог за измјену Закључка Владе Црне Горе, број: 04-6395/2, од 9. децембра 2021. године, са сједнице од 1. децембра 2021. године Материјал Закључци
40.Предлог за измјену Закључка Владе Црне Горе, број: 04-5582/2, од 26. новембра 2021. године Материјал Закључци
41.Предлог платформе за радну посјету делегације Црне Горе, предвођене министром вањских послова Ђорђем Радуловићем, Републици Италији, 17. и 18. децембра 2021. године Материјал Закључци
42.Предлог за преусмјерење средстава из буџета Управе прихода и царина на буџет Управе за катастар и државну имовину Материјал Закључци
43.Предлог за преусмјерење буџетских средстава за Фонд за подстицање плурализма и разноврсност медија Материјал Закључци
44.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство економског развоја на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину Материјал Закључци
45.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Завод за школство на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину Материјал Закључци
46.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство просвјете, науке, културе и спорта на потрошачку јединицу Управа за заштиту културних добара Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
47.Предлог за давање сагласности за продају непокретности у својини Црне Горе, катастарске парцеле број 2995, уписане у лист непокретности број 73, КО Јастреб, Општина Даниловград с Предлогом уговора о купопродаји непокретности Материјал Закључци
48.Предлог за давање сагласности за давање у закуп непокретности у својини Црне Горе, уписане у лист непокретности број 392, КО Граб, Општина Бијело Поље, на период од 5 година уз могућност продужења с Предлогом уговора о давању у закупа непокретности у државној својини Материјал Закључци
49.Питања и предлози
49.1Предлог амандмана на Предлог закона о измјени и допуни Закона о привредним друштвима Материјал Закључци
49.2Предлог одлуке о измјени Одлуке о образовању Савјета за воде Материјал Закључци
49.3Предлог за преусмјеравање средстава са потрошачке јединице Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину Материјал Закључци

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?