Саопштење са 7. сједнице Владе Црне Горе

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на данас одржаној седмој сједници којом је предсједавао премијер др Дритан Абазовић, утврдила Предлог закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2021. годину. Констатовано је да је претходну годину обиљежио опоравак економске активности који се одразио и на раст буџетских прихода, чему је у највећој мјери допринијела успјешна љетња туристичка сезона, као и спровођење електронске фискализације пореских регистар каса, односно унапређена пореска дисциплина.

Према прелиминарним подацима Завода за статистику процјењује се да је у 2021. години бруто друштвени производ остварен у номиналном износу од 4.911,6 милиона еура.

Текући приходи са примицима од повраћаја датих кредита и донацијама у 2021. години износили су 1.911,4 милиона еура, што је за 1,66 % више од планираног износа и чини 38,92% БДП-а.

Буџетска потрошња у 2021. години износила је 2.010,9 милиона еура и мања је 2,6% у односу на претходну годину и 2,44% мања у односу на планирани износ. Буџетска потрошња износила је 40,94% БДП-а.

Готовински дефицит буџета за 2021. годину износи 99,52 милиона еура и чини 2,02% БДП-а. Уколико се буџетска потрошња умањи за издатке за развојне пројекте, остварен је готовински суфицит од 104,65 милиона еура или 2,13% БДП-а.

У 2021. години извршена је отплата дуга у износу од 437,6 милиона еура, што је заједно са коригованим готовинским дефицитом и издацима за куповину хартија од вриједности условило недостајућа средства у износу од 541,66 милиона еура.

Завршни рачун, поред осталог, показује да је укупан државни дуг (без депозита), на 31. 12. 2021. године, износио 4.090,02 милиона еура, или 83,27% БДП-а. Укупан државни дуг укључујући депозите, на крају прошле  године, износио је 3.625,19 милиона еура или 73,81% БДП-а. 

Донијета је Уредба о критеријумима за распоређивање радних мјеста полицијских службеника и звањима у којима се могу вршити послови тих радних мјеста. У складу са новим Законом о унутрашњим пословима, Уредбом је извршено раздавајање радних мјеста полицијских службеника од полицијских звања, што ће допринијети да једно радно мјесто може да покрива службеник са различитим полицијским звањима, чиме ће се створити услов за већу транспарентност и конкуренцију код попуњавања радних мјеста. Ступањем на снагу ове Уредбе стварају се услови за наставак процеса реформе и доношење новог акта о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства унутрашњих послова. 

Влада је донијела Одлуку о висини и начину плаћања путарине, која се односи на накнаде за употребу дионице аутопута Смоковац – Матешево и тунела Созина и прилазних саобраћајница. Висина путарине са порезом на додату вриједност за употребу ове дионице аутопута, утврђена према категоријама возила и јединичном износу путарине по километру пређеног пута, дата је у прилогу Одлуке, а креће се у распону од 1,5 до 17 еура за читаву дионицу. У прилогу се налази и висина путарине са порезом на додату вриједност за тунел Созина, која се за различите категорије возила креће од 1 до 18 еура. 

Усвојен је Предлог за измјену и допуну закључака Владе Црне Горе, број 04-2537/2, од 27. априла 2022. године. Због реорганизације државне управе, измијењеним закључком се задужује Министарство рада и социјалног старања и Фонд рада да са бившим радницима Комбината алуминијума Подгорица АД закључе Споразум о регулисању међусобних односа, а који се односи на стаж осигурања са увећаним трајањем којим ће се бившим радницима Комбината признати право на повезивање стажа, а све у циљу остваривања права на пензију. У претходном мандату за потписивање Споразума било је задужено Министарство економског развоја. 

Влада је усвојила Информацију о примјени института Кадровског планирања у 2022. години. Имајући у виду чињеницу да је почетна основа за доношење Кадровског плана акт о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, те обавезу доношења нових аката за 18 министарства, у наредном периоду се очекује прво доношење тих аката, а након тога и кадровских планова органа државне управе и служби Владе Црне Горе и попуна радних мјеста у складу са њима. 

Усвојена је Информација о спровођењу активности по основу нове организације државне управе. Ради постизања добре координације и једнообразности поступања органа државне управе у реализацији обавеза које произилазе из нове организације, Влада је донијела низ закључака којима се дефинишу обавезе органа приликом преузимања запослених и спровођења неопходних поступака код Управе за статистику и Управе прихода и царина. 

Влада је усвојила Информацију о увећању броја запослених и повећању трошкова пословања по том основу у привредним друштвима чији је оснивач држава, као и у привредним друштвима у којима држава посједује већински удио у капиталу, која су у ресорној надлежности Министарства капиталних инвестиција. У Информацији се констатује да је у привредним друштвима која се налазе под надлежношћу овог Министарства у посљедње вријеме дошло до наглог и неконтролисаног увећања броја запослених, које није оправдано реалним потребама у смислу технологије организације рада и које може имати изразито негативне посљедице на резултате њиховог пословања, у виду значајног увећања трошкова пословања по основу исплата зарада запосленима. Тим поводом, Влада је донијела закључак којим се препоручује овим друштвима да без одлагања обуставе све активности у вези са запошљавањем, као и активности на доношењу аката о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, све до усвајања редовних годишњих извјештаја о раду привредних друштава. Министарство капиталних инвестиција је задужено да припреми и Влади у што краћем року достави Информацију о реализацији овог закључка, са предлогом мјера у случају непоступања по њему. 

Усвојена је Информација о Оквирном финансијском споразуму о партнерству између Европске комисије и Црне Горе, коју представља Влада Црне Горе, о моделима спровођења финансијске подршке ЕУ Црној Гори у оквиру Инструмента претприступне подршке (IPA III), и прихваћен текст Споразума. У Информацији се наводи да IPA III представља иновирани приступ ЕК, са стратешким и динамичнијим распоређивањем подршке, с фокусом на владавину права и поштовање основних вриједности, јачање демократских институција и реформу јавне управе, промовисање економског управљања и реформи усмјерених на јачање конкурентности. У односу на праксу из претходних инструмената подршке – IPA I и IPA II, значајна новина у IPA III је да нема унапријед дефинисаних износа финансијске подршке по државама, већ постоји јединствени, заједнички буџет за све државе кориснице IPA-е у износу од 14,162 милијарди еура. Кључни критеријуми за добијање финансијске подршке су релевантност (стратешки значај) и зрелост предложених пројеката. Потписивање Оквирног споразума, његово усвајање од стране Владе и потврђивање од стране Скупштине су предуслови које је потребно испунити у циљу каснијег потписивања годишњих финансијских споразума о спровођењу појединих програма и креирања формално-правних услова за уговарање средстава која ће Црној Гори бити доступна током финансијске перспективе IPA 2021-2027. 

Влада је усвојила Други добровољни национални извјештај: Црна Гора и циљеви одрживог развоја 2016-2021. године.

Усвојен је Извјештај о раду и стању у управним областима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и органа управе за 2021. годину. У извјештајном периоду, активности у раду овог Министарства биле су усмјерене и одвијале су се у правцу реализације утврђених циљева Владе у овој области, дефинисаних Програмом рада Владе за 2021. годину, испуњавањавања планова и програма рада Министарства и оперативних програма органа управе и у извршавању преузетих обавеза утврђених кроз приоритете у оквиру преговарачких поглавља 11, 12, 13 и 27 у процесу приступања ЕУ. По Програму рада Владе за 2021. годину, Министарство је од укупно 29 тема и прописа реализовало 19 (степен извршења 65,5%). 

Влада је усвојила Годишњи извјештај о раду Фонда за заштиту депозита за 2021. годину. У Извјештају се наводи да је крајем 2019. године Скупштина Црне Горе усвојила пакет „банкарских закона“. Примјена Закона о кредитним институцијама и Закона о санацији кредитних институција накнадно је одложена за почетак 2022. године, док је Закон о заштити депозита у потпуности имплементиран примјеном Методологије за обрачун премије на бази ризика поједине кредитне институције почев од 1. јануара 2021. године. Умјесто обрачуна премије по јединственој стопи, на основу Методологије, Фонд је у 2021. години обрачунао и наплатио премију на бази ризика у износу од 16 милиона еура. Фонд је у 2021. години остварио приходе у износу од 26.506.077 еура и расходе у износу од 772.941 еура, тако да је на крају године пословао са позитивним резултатом од 25.733.136 еура. Укупна средства Фонда на дан 31.12.2021. године износила су 117.440.242 еура. Коефицијент покривености гарантованих депозита средствима Фонда је 7,11%. У циљу обезбјеђења веће сигурности депозита у кредитним институцијама, односно стабилности цјелокупног финансијског система, Фонд је са EBRD-ом закључио Уговор о „Stand-by“ аранжману на износ од 50 милиона еура. Са овим средствима степен покривености гарантованих депозита износи 10.14%, што је оцијењено као врло висок степен покрића и капитализације Фонда. 

Влада је подржала предлоге закона о измјенама и допунама Закона о Главном граду и Закона о територијалној организацији Црне Горе које су Скупштини Црне Горе поднијели посланици/це: Далиборка Пејовић, Милош Конатар, Драган Ивановић, Драгиња Вуксановић Станковић и Амер Смаиловић. Приликом заузимања оваквог става, Влада је имала у виду да се предлозима ових закона стварају неопходне нормативне претпоставке за повећање нивоа децентрализације, односно обима остваривања уставног права грађана на локалну самоуправу са подручја општине у оквиру Главног града - Голубовци, тако што јој се даје статус самосталне општине, чиме се обезбјеђује даљи развој ове локалне самоуправе. 

Подржан је и  Предлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима, који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици/це: Милош Конотар, Никола Ракочевић, Драган Вукић, Кенана Струјић-Харбић и Аднан Стриковић. Измјенама и допунама Закона се стварају неопходне нормативне претпоставке да странци који обављају послове елекронским путем за страно привредно друштво које није регистровано у Црној Гори регулишу свој правни статус у Црној Гори тако што се прецизније и либералније дефинишу услови за њихов привремени боравак. 

Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о Влади Црне Горе. Измјена Уредбе произилази из потребе усклађивања са новом организацијом државне управе којом је дефинисано да дјелокруг Канцеларије за европске интеграције из Кабинета предсједника Владе прелази у Министарство европских послова. 

У складу са задужењем са пете сједнице, Влада је усвојила Информацију која садржи списак имена лица која су примљена у црногорско држављанство по основу посебног програма (економско држављанство) до 25.05.2022. године. 

Поред осталог, Влада је одлучила о више кадровских питања доступних на линку: https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-7-sjednice-vlade.

7. sjednica Vlade Crne Gore (09.06.2022.)

7. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Усмена информација о реализацији активности из процеса приступања Црне Горе Европској унији Закључци
2.Предлог закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2021. годину Материјал Закључци
3.Предлог уредбе о критеријумима за распоређивање радних мјеста полицијских службеника и звањима у којима се могу вршити послови тих радних мјеста Материјал Закључци
4.Предлог одлуке о висини и начину плаћања путарине Материјал Закључци
5.Предлог за измјену и допуну Закључака Владе Црне Горе, број: 04-2537/2, од 27. априла 2022. године Материјал Закључци
6.Информација о примјени института кадровског планирања у органима државне управе за 2022. годину Материјал Закључци
7.Информација о спровођењу активности по основу нове организације државне управе Материјал Закључци
8.Информација о увећању броја запослених и повећању трошкова пословања по том основу у привредним друштвима чији је оснивач држава, као и у привредним друштвима у којима држава посједује већински удио у капиталу Материјал Закључци
9.Информација о Предлогу оквирног финансијског споразума о партнерству између Европске комисије и Црне Горе, коју представља Влада Црне Горе, о моделима спровођења финансијске подршке ЕУ Црној Гори у оквиру инструмента за претприступну подршку (IPA III) Материјал Закључци
10.Предлог другог добровољног националног извјештаја: Црна Гора и циљеви одрживог развоја 2016-2021. године Материјал Закључци
11.Предлог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства јавне управе Материјал Закључци
12.Извјештај о раду и стању у управним областима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и органа управе за 2021. годину Материјал Закључци
13.Годишњи извјештај о раду Фонда за заштиту депозита за 2021. годину Материјал Закључци
14.Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Главном граду (предлагачи посланици: Далиборка Пејовић, Милош Конатар, Драган Ивановић, Драгиња Вуксановић Станковић и Амер Смаиловић) Материјал Закључци
15.Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Црне Горе (предлагачи посланици: Далиборка Пејовић, Милош Конатар, Драган Ивановић, Драгиња Вуксановић Станковић и Амер Смаиловић) Материјал Закључци
16.Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима (предлагачи посланици: Милош Конатар, Никола Ракочевић, Драган Вукић, Кенана Струјић-Харбић и Аднан Стриковић) Материјал Закључци
17.Кадровска питања Закључци
17.1Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице директора Управе за статистику Материјал
17.2Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице директора Управе за статистику Материјал
17.3Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице генералног секретара Владе Црне Горе Материјал
17.4Предлог за престанак вршења дужности в.д. генералне директорице Директората за нормативно уређење система јавне управе и хармонизацију прописа у Министарству јавне управе, дигиталног друштва и медија Материјал
17.5Предлог за разрјешење чланице Управног одбора Регионалне школе за државну управу (РеСПА/е) на министарском нивоу и разрјешење чланице и замјенице члана Управног одбора Регионалне школе за државну управу (ReSPA/e) на високо руководном нивоу Материјал
17.6Предлог за именовање члана Управног одбора Регионалне школе за државну управу (ReSPA/e) на министарском нивоу и именовање члана и замјенице члана Управног одбора Регионалне школе за државну управу (ReSPA/e) на високо руководном нивоу Материјал
17.7Пределог за именовање државног секретара у Министарству капиталних инвестиција Материјал
17.8Пределог за именовање државног секретара у Министарству капиталних инвестиција Материјал
17.9Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства европских послова Материјал
17.10Предлог за престанак вршења дужности в.д. директора Управе за жељезнице Материјал
17.11Предлог за именовање савјетнице потпредсједника Владе Црне Горе за политички систем и унутрашњу политику Материјал
17.12Пределог за именовање државног секретара у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
18.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради реконструкције регионалног пута, дионица Чекање - Чево - Риђани, Пријестоница Цетиње (без расправе) Материјал Закључци
19.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности за реконструкцију магистралног пута М-18 Подгорица – Даниловград, од KM 114+500 до КМ 129+500 (без расправе) Материјал Закључци
20.Информација о закључивању Уговора о донацији између Амбасаде Републике Кореје у Црној Гори и Министарства вањских послова Црне Горе с Нацртом уговора о донацији (без расправе) Материјал Закључци
21.Информација која садржи списак имена лица која су примљена у црногорско држављанство по основу посебног програма (економско држављанство) до 25.05.2022. године (без расправе) Материјал Закључци
22.Информација о почетку припреме представљања Црне Горе на Свјетској изложби Expo 2025 Осака (без расправе) Материјал Закључци
23.Информација о продаји трајно одузетог пловила – једрилице „Марина“, марке Bavaria cruiser 46, ознаке Марина/94005 с Предлогом уговора о купопродаји пловила (без расправе) Материјал Закључци
24.Предлог за измјену Закључка Владе Црне Горе, број: 04-652/2, од 3. марта 2022. године, са сједнице од 24. фебруара 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
25.Предлог за измјену закључака Владе Црне Горе, број: 04-2436/2, од 27. априла 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
26.Предлог за измјену и допуну Закључака Владе Црне Горе, број: 04-1938/2 од 8. априла 2022. године, са сједнице од 31. марта 2022. године (без расправе) Материјал Закључци
27.Предлог платформе за присуство предсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића у својству госта на Самиту иницијативе „Отворени Балкан“, 7. и 8. јуна 2022. године, Охрид, Република Сјеверна Македонија Материјал Закључци
28.Предлог платформе о радној посјети делегације Владе Црне Горе Босни и Херцеговини, коју предводи Горан Ђуровић, министар економског развоја и туризма, 9. и 10. јуна 2022. године, у Сарајеву Материјал Закључци
29.Предлог платформе за учешће потпредсједника Владе и министра капиталних инвестиција мр Ервина Ибрахимовића, на Другом Преспа Форуму за дијалог 2022. (без расправе) Материјал Закључци
30.Предлог за преусмјеравање средстава с потрошачке јединице Министарство финансија - Текућа буџетска резерва на потрошачку јединицу Служба Предсједника Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
31.Питања и предлози
31.1Усмена информација о обрачуну зарада запослених у Министарству унутрашњих послова Закључци
31.2Предлог платформе за учешће Агрона Цамаја, државног секретара у Министарству јавне управе, на Западнобалканском форуму за дигиталну безбједност, Талин, Естонија, 14. и 15. јуна 2022. године Материјал Закључци
31.3Предлог уредбе о измјени Уредбе о Влади Црне Горе Материјал Закључци
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?