Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Црне Горе и представници ПЕР-а у званичној посјети Владама Мађарске и Румуније

Објављено: 11.04.2008. 18:30 Аутор: Насловна страна
На позив Пројекта за етничке односе (ПЕР), црногорски министар за заштиту људских и мањинских права Фуад Нимани и помоћник министра Сабахудин Делић, са представницима ПЕР-а, боравили су у радној посјети Мађарској и Румунији.

Делегација Црне Горе и представници ПЕР-а сусрели су се у Будимпешти и Букурешту са више званичника, предсједника парламентарних одбора, посланика, предсједника локалних мањинских самоуправа, државним секетарима у Владама обје државе, као и са стручњацима за права националних мањина. У Будимпешти, са црногорском делегацијом је разговарала и предсједница мађарског Парламента г-ђа Каталин Сили.

Министар Нимани и помоћник министра Делић су се упознали са праксама успјешних односа са мањинама у Мађарској и Румунији, а представили су и значајне успјехе Црне Горе у стварању свеобухватне владине политике за мањине.

Поред тога што је истакнуто да је Црна Гора и до сада била позитиван примјер добрих међуетничких односа, током прошле године Црна Гора је значајно унаприједила своје законодавство и праксу у области мањинских права. Нови Устав Црне Горе, Стратегија за побољшање положаја Рома у Црној Гори, оснивање Фонда за мањине, избор Савјета мањина, скоро отварање Центра за очување и развој културе мањина и најављена Стратегија за мањине су само примјери посвећености Владе Црне Горе питањима права мањинских заједница. Једна од истакнутих тема у разговору је била и начин политичког представљања мањина на локалном и државном нивоу, те дјелотворног учешћа мањина у друштвеном животу.
Сусретима са званичницима Мађарске и Румуније које су и саме имале успјеха у уређивању односа са мањинама, министар Нимани и помоћник министра Делић имали су прилику да размјене идеје са саговорницма како даље градити напредак у овој области. Разговарали су и о формирању и одржавању административних тијела која би се бавила питањима мањина, као и регионалној сарадњи.

ПЕР је међународна невладина организација са сједиштем у САД-у, која ради на унапређењу етничких односа у Централној и Југоисточној Европи. ПЕР има велико искуство у раду на међуетничким питањима, укључујући и пружање помоћи земљама региона у изради оквирних политика према мањинским заједницама. ПЕР активно ради на међуетничким односима у Црној Гори још од 1998. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?