Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Почела конференција о одрживом развоју и климатским промјенама

Објављено: 16.10.2009. 20:21 Аутор: Насловна страна
Дводневна међународна конференција Климатске промјене и одрживи развој у Југоисточној Европи и Медитеранском региону, прва тог типа у региону, почела је данас у Будви.
Конференцију, коју организују црногорско Министарство уређења простора и заштите животне средине и Министарство за животну средину Италије, отворио је премијер Мило Ђукановић.
У свом говору, премијер Ђукановић је рекао да ће Црна Гора активно учестовати у процесу сузбијања даљих климатских промјена, иако има прихватљив ниво емисије штетних гасова. Видљиви ефекти промјена глобалне климе тангирају све државе регије, па чак и све појединце, без обзира колико је ко утицао да до таквих промјена дође. Такву слику додатно усложњавају катаклизмичке прогнозе које ће се сигурно остварити, уколико наше генерације не покажу зрелост, способност и спремност да зауставе даљи процес климатских промјена. У том контексту, сваки појединац и институција, свака држава и међународна асоцијација мора препознати своју улогу, одговорност и задатке у спријечавању катастрофичног исхода, који прогрес климатских промјена може донијети нашој планети.
Премијер Ђукановић је убијеђен да човјечанство има потенцијала и одговорности да заустави тренд климатских промјена радикалним спријечавањем њихових узрочника. Вјерујем да је једини прави пут у том смјеру, дисперзија глобалне на индивидуални ниво одговорности сваке појединачне државе, пропорционално њеном учешћу у емисији штетних гасова који генеришу ефекат стаклене баште.
За министра уређења простора и заштите животне средине Бранимира Гвозденовића нема дилеме да климатске промјене и њихов тренд представљају један од најзначајнијих изазова савременог човјечанства. Као држава која је Уставом дефинисана као еколошка, Црна Гора предузима мјере које на нивоу секторских политика треба да омогуће превентивно дјеловање и ублажавање погубних ефеката које промјена климе може имати на изузетност биодиверзитета и природних богатстава којим располажемо.
Министар туризма Предраг Ненезић сматра да ефекти климатских промјена погађају све сфере наших живота, са снагом довољном да угрозе укупне напоре усмјерене на достизање циљева одрживог развоја, који укључују и најшире прихваћене Миленијумске развојне циљеве. У циљу успјешног суочавања са најзначајнијим изазовима данашњице, односно губитком биодиверзитета и посљедицама климатских промјена, успјешан одговор у глобалним и националним оквирима неопходно је утемељити на приступу према којем ова питања постају саставни дио платформе за провођење политике економског развоја, односно платформе за достизање циљева одрживог развоја на свим нивоима човјековог дјеловања.
Државни секретар у италијанском Министарству уређења простора Роберто Мениа казао је да је питање климатских промјена једно од најзначајнијих на свјетском плану, оцјењујући да је простор Медитерана посебно рањив.
Министри, представници европских институција и други званичници говорили су на Конференцији о изазовима климатских промјена у Медитеранском региону, њиховом утицају и потреби за адаптацију и смањење њихових посљедица.



Конференцији присуствује 300 званица из земље и свијета, а скуп је прилика за размјену знања и искустава, као и идентификацију модела за успјешно спровођење мјера адаптације и превенције у сектору за туристичко и просторно планирање.
Конференцији присуствује око 20 делегација земаља из региона Медитерана и Југоисточне Европе, велики број међународних организација, представници државних и локалних органа управе и институција надлежних не само за заштиту животне средине, већ и за енергетику, транспорт, пољопривреду.
У послијеподневним сатима учесници конференције разговараће о климатским промјенама на Медитерану и како им се прилагодити.
Конференција ће сјутра бити настављена панел дискусијама о туризму и одрживом развоју.



Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?