Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА ЗА ПЕРИОД ОД 1. 01. ДО 1.08. 2009. ГОДИНЕ

Објављено: 20.08.2009. 21:10 Аутор: Насловна страна
Министарство рада и социјалног старања, преко Инспекције рада врши надзор над примјеном закона и других прописа којима су уређени радни односи,запошљавање,примјена колективноих уговора ,право на штрајк и други прописи који се односе на права по основу рада.
Испекција рада запошљава 25 дипломираних правника и 12 дипломираних инжењера различите техничке стуке који су распоређену у осам подручних једиица а територијална надлежност је свима територија Црне Горе.
У извјештајном периоду од стране инспектора рада извршен је надзор код 7746 субјеката надзора . Битно је истаћи да да је број иницијатива за вршење инспекцијског надзора знатано повећан у односу на предходни период и за првих седам мјесеци ове године поднесено је 466 иницијативе којима су запослени указивали да су им повријеђена права из рада и извршен је надзор по свим иницијативама и утврђено је да су основане.
Чињеница да је Законом о раду утврђено, да права по основу рада не застаријевају, и запослени који су већ били одустали од остваривања својих права подносе иницијативе и реализују их путем надзора ове инспекције.
Подсјећања ради промјена Закона о раду која предвиђа обавезне трансформације радног односа са одређеног на неодређено вријеме, је подстакла запослене који сматрају да су стекли услов за трансформацију да се обраћају овој инспекцији ,тако да је у овом периоду по налоги инспекције рада трансформисано 260 радних односа са одређеног на неодређено вријеме.
Битно је истаћи да инспекција рада обавља надзор по програму који утврди на почетку календарске године и приликом доношења плана рада пажљиво планира надзор тако да приоритетно буду обухваћени субјекти надзора који зашпошљавају више запослених.
Поред приступања реализацији плана рада инспекција рада је у великој мјери у првих сест мјесеци била ангажована око провођења штрајкова код Новог Првоборца,Ливнице,Дуванског комбината и око најава других штрајкова до којих није дошло јер је проблем који је био повод за штрајк уз посредовање ове инспекције ријешен.
Савјетодавна и превентивна функција инспекције рада одузима доста времена запосленим у инспекцију рада али у великој мјери доприноси превазилажењу сукоба који настрају око примјене закона и других прописа којима је уређена ова област.
И поред тога надзором ове инспекције у извјештајном периоду евидентирано је 4489 неправилности ,а са 2012 указивања наложено је отклањање неправилности, затим је изречено 260 забрана рада субјекту надзора,а са 681 рјешења је наложено отклањање неправилности које нијесу отклоњене након истека рока за извршење указивања. Код доношења рјешења инспектора рада битно је истаћи да је жалба на рјешење инспектора дозвољена али не одлаже извршење рјешења ,а о извршењу свог рјешења стара се инспектор и о томе подноси извјештај главном инспектору тако да углавном немамо не извршених рјешења изузев у случајевима када од доношења рјешења до његовог извршења дође до гашења послодавца.
У назначеном периоду на рјешења инспекције рада изјављено је 17 жалби.
Поднесен је захтјев за покретање прекршајног поступка против 65 послодаваца.На лицу мјеста је изречено 1532 мандатних казни у износу од 2759.945 еура и готово су све наплаћене .
По налогу инспектора рада уплаћено је 846.692.210,00 еура на име доприноса за пензијско инвалидско осигурање а у овом периоду засновало је радни однод 302.640 лица и пријављена су на обавезно осигирање а запослено је и 1170 странаца у Црној Гори.
Закључком о изрицању новчане казне ,као начином обезбјеђења извршења рјешења ,кажњена су цетри послодавца ,у укупном износу од 20.100.00 еура.
Током државних и вјерских празника инспектори рада су вршили надзор , из своје надлежности код приватних послодаваца, у свим општинама Црне Горе, на начин да су евидентирали запослене који су ангажовани да раде на дане државних и вјерских празника.Сходно Закону о раду обавеза послодавца је да запосленима који не раде за вријеме државних и вјерских празника обезбиједи накнаду зараде у висини дневнице као да раде.Ако су запослени ангажовани на дан државног и вјерског празника има право на увећање зараде по часу за 50%.
Надзором у овој области нијесу утврђене непоштовање ових одредби.
Као појаву бих истакла да многи запослени који су стекли услов за трансформацију радног односа са одређеног на неодређено не жели ту трамнсформацију већ жели флексибилан радно правни статус да може да прекине радни однос када он пожели.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?