Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана Пета редовна сједница Социјалног савјета

Објављено: 11.09.2009. 20:40 Аутор: Насловна страна
Пета редовна сједница Социјалног савјета одржана је 11. 09. 2009. Године, у нешто измјењеном саставу, након организационих промјена у Влади Црне Горе. Сједницом је предсједавао нови предсједник др Суад Нумановић, који је изабран на ту функцију на сједници Предсједништва Социјалног савјета, одржаној 4.09.4009.

Сједници је присуствовао потпредсједник Владе и министар фиансија др Игор Лукшић, који је са члановима Савјета дискутовао о актуелном стању црногорске економије, рекавши да је индустријска производња претрпијела највећи утицај, док је сектор туризма остварио повољније резултате од очекиваних. Поред неповољних трендова који се односе на кретање БДП-а, и мањих буџетских прилива, ипак имамо стабилну запосленост.

Мјере економске политике које Влада имплементира повољно утичу на амортизацију негативних економских кретања, а у дугом року наставак унапређења пословног амбијента и стварање услова за привлачење директних страних инвестиција и елиминисање пословних баријера. Оно што може да допринесе Социјални савјет из свог домена је динамизирање активности на изради Општег колективног уговора који треба да омогући флексибилнији систем са једне стране и задовољи социјални минимум са друге стране.

На овој сједници, Савјет се бавио питањима Предлога закона о репрезентативности синдиката, који је урађен од стране Радне групе коју су чинили представници Министарства рада и социјалног старања, Секретаријата за законодавство, Савеза синциката Црне Горе и Уније слободних синдиката Црне Горе, поштујући принципе синдикалног плурализма.
Право на синдикално организовање и дјеловање има уставни карактер, јер се запосленима "јемчи слобода политичког, синдикалног и другог удруживања и дјеловања, без одобрења, уз упис код надлежног органа", а законом се ова права разрађују и она се морају поштовати. Савјет је дао позитивну оцјену овом материјалу, тако да су испуњени услови да се настави даља процедура.

Социјални савјет, бавећи се Предлогом Закона о потврђивању Измјењене Европске социјалне повеље, констатовало да ће потврђивањем овог акта, Црна Гора створити правне услове да се основна европска начела социјалне заштите претворе у национална правила која су стално примјенљива. На медјународном плану, инволвирање начела из Измијењене европске социјалне повеље у унутрашњи правни поредак, показаће спремност Црне Горе да буде дио демократских друштава која се залажу за изградњу правне државе и неселективну заштиту пуног обима. 

Сходно одредбама Одлуке Владе Црне Горе о оснивању Агенције за мирно рјешавање радних спорова, на нивоу социјалних партнера усаглашен је предлог чланова Управног одбора и директора Агенције, који ће бити достављен Влади ради даље процедуре, о од ове институције се очекује ефиканије рјешавање колективних и индивидуалних спорова из области рада и радних односа.
Радна група, у којој су заступљени представници свих социјалних партнера, је информисала о току активности на доношењу оснивачких аката Фонда рада, уз оцјену свих партнера да је постојање овакве институције пракса у развијеним земљама Европе и значајно би растеретила Завод за запошљавање.
Радна група Савјета за континуирано праћење негативних ефеката економске кризе, је презентирала свој материјал који се односи на Анализу ефеката слабљења привредне активности на област запошљавања у првих седам мјесеци 2009.године. 

Из ове Анализе проистиче да је тржиште рада у Црној Гори, еластичније реаговало на утицаје глобалне економске кризе, бар за првих седам мјесеци ове године, од тржишта земаља у региону. То се односи како на досадашња кретања запослености тако и назапосленост.

И поред тога што се утицај економске кризе у неким секторима почео осјећати у последњем кварталу претходне године и у овој години је настављена, већ неколико година присутна тенденција пораста броја запослених, условљена високом стопом привредног раста. Тако је, према редовном статистичком извјештају Завода за статистику, у периоду јануар јул ове године, просјечно мјесечно било 5,4% запослених више у односу на исти период претходне године .

Повољни трендови у области запошљавања генерисани већим економским растом, посебно у сектору услуга, развојем и подстицајем предузетништва, растом инвестиција и реализацијом низа мјера активне политике запошљавања, утицали су да се и у овој години, као и у неколико претходних година, настави тренд смањења незапослености. 

Тако се у првих седам мјесеци ове године на евиденцији Завода за запошљавање налазило просјечно 6,7% лица мање у односу на исти период претходне године.

Број новопријављених лица на евиденцију незапослених у протеклих пет мјесеци ове године је за 20,3% мањи у односу на исти период претходне. То се односи како на лица која долазе из образовног система тако и на лица са радним стажом, односно којима из различитих разлога престаје радни однос.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?