Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак министра рада и социјалног старања др Суада Нумановића и предсједника Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предрага Митровића

Објављено: 30.10.2009. 17:46 Аутор: Насловна страна
Министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић и предсједник Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предраг Митровић су данас одржали радни састанак у УПЦГ. Током конструктивног разговора, отворено је више тема које су се тицале рада Социјалног савјета на националном и локалном нивоу, као и законске регулативе посебно у дијелу Закона о фонду рада и Закона о запошљавању.

Министар Нумановић је истакао да је данашњи састанак још једна прилика да се разговара о темама које су актуелне и значајне за континуитет и квалитет социјалног дијалога у Црној Гори, а у којима Влада Црне Горе, синдикат и Унија послодаваца дјелују као социјални партнери. Истичући да организовање састанка сматра корисним, министар Нумановић је нагласио да, без обзира на разлике у мишљењима, постоји простор заједничког интереса Владе, послодаваца и синдиката, те да је увјерен де се управо оваквим разговорима доприноси јачању социјалног партнерства које већ постоји и кроз дијалог вођен у Социјалном савјету.

Оцјењујући досадашњу бипартитну сарадњу УПЦГ и Владе квалитетном, представници Уније обавијестили су министра и његове сараднике да је, на иницијативу УПЦГ, у Црној Гори до сада основано 19 локалних Социјалних савјета, а формирање тог тијела у Општини Улцињ је у току. С друге стране, и поред бројних иницијатива, у Подгорици још увијек нема назнака када би у тој општини могло доћи до оснивања Социјалног савјета.

Учесници су нагласили и да је, посебно у тренутку економско-финансијске кризе, неопходно активније водити политику развоја трипартитног социјалног дијалога и његових инструмената како би се дошло до прихватљивих рјешења.

Након упућивања иницијативе УПЦГ за измјену Закона о социјалном савјету, састанак је закључен оцјеном да социјални дијалог у наредном периоду треба спроводити кроз разноврсне институционализоване облике усаглашавања сва три партнера Владе, УПЦГ и синдиката, јер социјални дијалог још више добија на значају у условима дјеловања глобалне економске кризе и отклањања њених посљедица.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?