Консултације о изради Програма економских реформи 2022 - 2024.

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) објављује јавни позив за консултације поводом израде Програма економских реформи од 2022. до 2024. године.

Овај значајни документ треба да буде дио колективног консензуса о економским питањима те позивамо заинтересоване да се укључе већ у почетној фази израде ПЕР-а. Предлози и сугестије могу се достављати на е-маил адресу јасна.ходзиц@миф.гов.ме, најкасније до 27. септембра 2021. године.

Такође, ПЕР2022 ће бити предмет јавне расправе кроз размјену информација и учествовање заинтересованих страна давањем предлога, сугестија и коментара. Тиме ће се креирати простор за дијалог и сарадњу, у циљу унапређења текста Нацрта програма економских реформи за период 2022 - 2024. година, а чија је израда предвиђена овогодишњим Програмом рада Владе.

Динамика израде овог документа у потпуности је усклађена са припремом Програма економског опоравка, Фискалне стратегије, као и буџета за 2022. године.

Програм економских реформи обухвата економску политику Црне Горе за наредну годину и средњорочни период, уважавајући смјернице и препоруке Европске комисије, што је и основ економског дијалога у процесу ЕУ интеграција.

Истовремено, ПЕР садржи свеобухватну агенду структурних реформи која приказује јавне политике у изабраним областима економског система, а којима се доприноси расту и развоју, те повећању конкурентности домаће економије.

У складу са нацртом смјерница за израду ПЕР-а за период 2022 - 2024. година, структурне реформе обухватају ове области: управљање јавним финансијамазелена транзицијадигитална трансформацијапословни амбијент и смањење неформалне економије, истраживање, развој и иновације, реформе за економску интеграцију и реформу енергетског тржишта. Укључена је и реформа тржишта саобраћаја, као и области пољопривреда, индустрија и услугеобразовање и вјештинезапошљавање и тржиште радасоцијална заштита и инклузија те систем здравствене заштите.

Као допринос испуњавању приоритета који се односе на економски дијалог са Европском комисијом и чланицама Европске уније, а у вези са припремом овог важног документа, цијенимо значајним заинтересованост и комуникацију са представницима међународних организација, представницима приватног сектора, цивилног друштва, НВО сектора, академске заједнице, локалне самоуправе, грађана.

У организацији Министарства финансија и социјалног старања, уз подршку УНДП-а, одржан је  састанак са представницима привредних удружења, синдиката, представницима амбасада, Делегације ЕУ у Црној Гори, Свјетске банке, локалних самоуправа, академских заједница, невладиних организација и других заинтересованих страна.

Процес израде ПЕР-а подржан је кроз пројекат „Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори“, који подржава Министарство финансија Републике Словачке, а спроводе Министарство финансија и социјалног старања Црне Горе и УНДП.

У наставку можете наћи презентацију проф. др Мојмира Мрака, консултанта у процесу израде Програма економских реформи 2022-2024. Уколико сте заинтересовани за аудио снимак уз презентацију, молимо Вас да нам се обратите путем е-маил-а: јасна.ходзиц@миф.гов.ме

Такође, у прилогу се налази и форма у којој се достављају предлози и сугестије.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt

Документа

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?