Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић разговарао са министром финансија Републике Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у Београду министра финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојка Спајића, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и Црној Гори, као и о привлачењу инвеститора и развоју цијелог региона. Овај састанак је, како су истакли саговорници, нова страница у економским односима двије земље.

Министри су у отвореном и конструктивном сусрету разговарали о томе колико је важно да цијели регион иде напријед, и да све економије у региону буду успјешне.

„Србија има драгоцјено искуство из претходних година, када смо успјешно прошли кроз процес структурних реформи, и драго нам је што можемо то своје искуство да подијелимо са Црном Гором. Желимо да све економије у региону буду што успјешније и да као регион идемо напријед, јер страни инвеститори посматрају наш регион управо као једну цјелину. Црна Гора је сад на својеврсној прекретници, треба да гради свој кредибилитет у међународној јавности. Важно је и да нађе нове изворе раста, који не подразумијевају искључиво туризам, као што је то до сада био случај“ – истакао је министар Мали.

Министар Спајић је упознао министра Малог са стањем у финансијама које је затекао када је дошао на мјесто министра финансија и социјалног старања, и истакао да је у том смислу кључно искуство Србије, која је прошла кроз процес фискалне консолидације и избјегла банкрот 2013. године.

„Црна Гора се данас налази у сличној ситуацији и зато морамо да консолидујемо јавне финансије и да нађемо нове изворе раста. У том смислу нам је драгоцјено искуство Србије која је успјешно прошла кроз процес фискалне консолидације, промијенила структуру своје економије, а данас постиже одличне економске резултате и има кредибилитет међу страним инвеститорима. То морамо и ми да урадимо, а кључно је да диверзификујемо привреду како бисмо имали нове изворе привредног раста. У том смислу кључне су нам капиталне инвестиције, а поготово и ауто – пут према Србији“ – истакао је министар Спајић.

Два саговорника су се сагласила да је важно да пронађу заједничке интересе за развој читавог региона јер то значи нове инвестиције, нова радна мјеста и више прихода у буџет. У том смислу, они су закључили и да је од великог значаја иницијатива „Мини Шенген“, коју је покренуо предсједник Републике Србије Александар Вучић.

Ово је први званични састанак министара финансија двије земље у посљедњих неколико година, а министри финансија су се сагласили да ће у наредном периоду интензивирати сарадњу. У том смислу, министар Мали је прихватио позив министра Спајића да у наредних неколико недјеља посјети Подгорицу, како би могли даље да конкретизују договоре око будућих заједничких пројеката.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?