Отворено писмо министра финансија и социјалног старања, мр Милојка Спајића

Поштовани грађани,

Нека је срећан ваш буџет за 2022. годину!

Мислио сам да је све пропало прије 12 мјесеци. То је било вријеме питања како ће се исплаћивати плате и пензије. Годину касније - срце ми је пуно. Не само да држава није банкротирала, већ повећавамо плате, пензије, имамо додатке за дјецу… Успјели смо резултатима да дођемо до реформе за бољи живот грађана.

Црна Гора може, Црна Гора зна, зато - Црна Гора одмах, зато Европа сад!

Волио бих, драги грађани, да могу да кажем да смо у претходним данима чули квалитетну расправу о предложеном закону о буџету Црне Горе и претећим актима.  Међутим, чули смо углавном политичко надгорњавање оних који чине да кад год укључите ТВ - пожелите да одете из државе.

Гласни су били они који државне кредите за стан отплаћују са око 30 еура мјесечно, док ви дајете пола своје плате за рату, а од друге половине покушавате да прехраните фамилију, или нисте имали шансу ни тако да дођете до крова над главом.

Чули смо и оне који имају довољно или превише да би схватили колико треба већини грађана да би се коначно живјело достојанствено од свог рада.

Задовољан сам што је подржан предлог Владе да од јануарске плате свима расту примања, а највише минимална зарада - са 250 на 450 еура.

Није добро што није прихваћен предлог Владе да се ограничи раст највећих зарада у држави, да би се уједначавао јаз између зарада у јавном сектору. Суштина предлога је била да функционерима, међу којима су и примања посланика, чланова Владе, итд, раст плата буде око 70 еура умјесто 200 еура.

Заустављена је приходна страна код акцизне политике за програм "Европа сад", искључиво из популистичких разлога, али нас то неће зауставити да нађемо начин да га успјешно спроведемо. Дакле, није подржана промјена акциза за дио производа који могу негативно утицати на здравље и тиме је изазвано додатно резање свих расхода - текућих, а натјерани смо и капиталних.

Чули смо критике на рачун предлога за подизање дијела акциза, али оно што, поштовани грађани, никада нисте чули је: гдје је отишао новац од приватизација, новац који су вам годинама узимали од такозваног 'кризног' пореза, од намета на СИМ картице, на бројила за електричну енергију, на прикључке за кабловску телевизију, таксу за гориво јер је то 'луксуз'.

Није се чуло да су вам повећавали порез док су га уједно смањивали луксузним хотелима, да годинама плаћате накнаде за обновљиве изворе енергије за приватни џеп. Не знате гдје је отишао тај новац - једино што знате је да није завршио у вашим новчаницима.

Народ је уморан од стања пасивног ишчекивања, гдје људи остају као вода у скупљеним шакама оних који држе моћ у рукама.

Зато вас увјеравам да ћу са колегама из Владе све учинити да се стане на крај саботирању програма "Европа сад" и да вам донесе добро које смо предвидјели.

Све ће ићи на повећање вашег животног стандарда и на развој ове државе, да је не напуштате.

То је мој дуг према вама и овој држави, а они прије нас су дугове оставили вама.

Није, драги грађани, најважније гдје је ко био и шта је радио, најважније је шта за вас раде они који су овдје.

О томе шта ви мислите, довољно ми говоре свакодневни сусрети са вама и ријечи подршке за оно што радимо.

Знам да је тешко повјеровати у то да ће једна власт напокон нешто урадити за вас, након толико година у којима сте гледали како се други богате на ваш рачун, док сте ви једва састављали крај с крајем.

Кажу да страх од губитка власти квари оне који је имају, а страх од казне квари оне који су власти потчињени. Нема више разлога за страх, драги грађани.

Ово је само почетак, а очекујем да нам неће везати руке док радимо да вама буде боље!

Срећна вам Нова година и божићни празници!

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?