Позив за учешће у 50. Међународној дјечијој изложби лијепих умјетности Лидице 2022

50. Међународна дјечија изложба лијепих умјетности „Лидице 2022“ (ИЦЕФА) намијењена је свој дјеци узраста од 4 до 16 година који могу учествовати као појединци или као представници образовних установа или ликовних секција. За дјецу са посебним потребама не постоји старосна граница.

Ово такмичење је први пут организовано 1967. године у сјећање на дјецу жртве из чешког села Лидице, који су убијени од стране њемачких нациста, као и свој дјеци која су погинула у рату. Такмичење је добило међународне димензије 1973. године када су поред дјеце из Републике Чешке учествовала и дјеца из цијелог свијета.

Главни организатор такмичења је Лидице Меморијал институт, уз подршку Министарства културе Чешке Републике, Министарства просвјете, младих и спорта Републике Чешке, Министарства спољних послова Чешке Републике, Чешке комисије за УНЕСЦО и чешких центара.

Тема за 2022. годину: МУЗЕЈ 

У музејима, људи уче о свјетском диверзитету и заједничкој историји. Ваши радови могу бити инспирисани:

Различитим збиркама које се сакупљају, чувају, проучавају и излажу у музејима. Међу њима се може нац́и свашта: минерали, скелети диносауруса или чак технички изуми, али се у музејима може научити и о нематеријалном наслијеђу. Још једна инспирација могу бити галерије и музеји умјетности са познатим умјетничким дјелима. Музеји су често лијепе зграде, али им понекад није потребан ни кров – широм свијета,  музеји на отвореном показују људима традиције предака и љепоту пејзажа у којем су расли. Ботаничке и зоолошке баште су такође посебне врсте музеја.

Музеј је као живи организам са сопственом структуром: многи људи учествују у његовом свакодневном животу. Научници и историчари, чувари, архивари, чувари музејске грађе… и наравно посјетиоци.

А ако у вашој близини нема музеја, можда имате своје колекције личног блага.

Какав би био музеј ваших снова?

Шта бисте жељели да покажете будуц́им генерацијама или неком из далеке земље?

Шта би се десило када би музејски експонати одједном оживјели?

Како би изгледао музеј вашег живота или ваше породице?


Умјетничке технике:

Цртање, сликање
Израда принта
Фотографија
Комбиновани медији
Филм/анимација
Умјетнички предмети (метал, керамика, дрво, стакло, текстил, папир)

*Право на учешће немају фотографије које документују умјетничке догађаје или пројекти и радови које треба инсталирати и склапати.

Услови за учешће:
• Право на учешће имају дјеца и млади од 4 до 16 година (дјеца са посебним потребама имају право на учешће без обзира на године) и школе
• Максималан формат за 2Д радове је 70x50 цм
• Максималан формат за 3Д радове је 100x70x40 цм, максимална тежина 10 кг
• Дозвољена су максимално два рада у истој техници (сликање, цртање, фотографија, филм/анимација, 3Д предмети) од једног аутора. Међутим, један учесник може послати радове у више различитих техника
• Прихватљиве су само фотографије на квалитетном папиру
• Филм - кратки филмови и анимације треба да буду у трајању до 3 минута. За даље спецификације, критеријуме и онлајн апликацију за пријаву филма треба посјетити сајт: хттпс://www.мдвв-лидице.цз/ен/цуррент/инвитатион/
• Радови урађени бојама које се лако бришу или скидају, као што је пастел, треба да буду фиксирани
• Прихватају се само оригинални радови. Копије, фотокопије или електронске копије неће бити прихваћене
• Оцјењиваће се само радови који се односе на овогодишњу тему конкурса. Радови већи од формата датог у овим пропозицијама, радови са паспартуом или залијепљени на папиру у боји или другом папиру, као и радови без одговарајуће ознаке биће дисквалификовани
• Максимална тежина пошиљке која садржи радове не смије да буде већа од 10 кг.

*Молимо наставнике да изврше ужи избор радова за изложбу, у циљу креирања што боље школске колекције радова.

Рок за слање радова је 11. фебруар 2022. године. Датум слања назначен на пошиљци не треба да буде каснијег датума од 11. фебруара 2022. год.

Радови треба да буду физички достављени до 28. фебруара 2022. године. Молимо вас да провјерите са вашом Поштом да ли су у могућности да до тог датума доставе радове на сљедећу адресу:

50тх Интернатионал Цхилдрен’с Еxхибитион оф Фине Артс Лидице 2022
Тхе Лидице Мемориал, Лидице Галлерy
Токајицкá 152
273 54 Лидице
Цзецх Републиц

За више информација:

Апликациони формулар и идентификациона етикета се могу преузети на сајту: хттпс://www.мдвв-лидице.цз/ен/инвитатион/. На овом сајту се такође налазе детаљнија упутства за учешће. Испуњен апликациони формулар са именима учесника и радова слати на емаил адресу: цхилдрен@лидице-мемориал.цз

Детаљи јавног позива:

Надлежна институција:Министарство просвјете, науке, културе и спорта
Објављен: 31.12.2021.
Рок за пријаву: 11.02.2022.
Назив:Poziv za učešće u 50. Međunarodnoj dječijoj izložbi lijepih umjetnosti Lidice 2022
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?