Уприличена свечаност поводом вриједне донације Турске развојне агенције ОШ „Анто Ђедовић”

Објављено: 13.10.2021. 08:15

Јуче је у Основној школи „Анто Ђедовић”, у Бару, одржана пригодна свечаност поводом вриједне донације Турске развојне агенције ТИКА овој школи. Ова донација, која је реализована у школској 2020/2021.години, а која подразумијева  савремене десктоп рачунаре, фиксне плафонске пројекторе и пројекциона платна за 20 учионица, у вриједности од око 30 000 еура, допринијела је знатно квалитетнијем одвијању наставног процеса. Уз ученике и наставнике, свечаности су присуствовали амбасадорка Турске у Црној Гори Сонгул Озан, координатор ТИКА канцеларије за програмске пројекте Подгорица Абдуррахман С. Торпак, директорица Директората за терцијално образовање у Министарству просвјете, науке, куллтуре и спорта, Неда Ојданић и предсједник Општине Бар, Душан Раичевић, а домаћин је била директорица ове успјешне образовне институције Станка Вукчевић.

Све учионице и кабинети у ОШ „ Анто Ђедовић” су дигитализовани, што је умногоме осавременило наставу и омогућило њено несметано одвијање, посебно у ванредним околностима, изазваним пандемијом коронавируса, када су предавања одржавана онлине. Донација Развојне агенције Владе Турске ТИКА, која, у континуитету,  бројним пројектима и улагањима помаже институције широм Црне Горе, тим прије је веома важна.

Амбасадорка Турске у Црној Гори, Сонгул Озан, истакла је да је у образовном процесу неопходно примјењивати нове технологије.

 „Утицај технологије у образовању је веома битнан, јер млади могу брзо да додју до информација и едукују се. ТИКА је у сарадњи са Општином реализовала много пројеката у Бару на пољу образовања, културе, пољопривреде. Надам се да ћемо и даље заједнички радити на многим важним програмима подршке”, изјавила је амбасадорка Озан.

Директорица Директората за терцијално образовање у МПНКС изразила је задовољство што испред Министарства има прилику да присуствује овако значајном догађају и апостофирала  важност информатичког описмењавања, које је је последњих скоро двије године посебно добило на значају.

Donacija Turske razvojne agencije TIKA

 „Заиста можемо да будемо захвални организацији ТИКА која је препознала значај употребе дигиталних технологија у школама. Ова вриједна донација употпуњује процес дигитализације који МПНКС систематично спроводи у школама широм Црне Горе, а сам процес подразумијева да школе посједују савремену  информатичку опрему. Свјесни смо важности и далекосежних резултата које употреба технологије у образовном систему доноси, те се стога трудимо да помоћу дигиталних алата, константно унапређујемо наставни процес. Због тога, се још једном захваљујемо организацији ТИКА која је овом вриједном донацијом  помогла и ученицима и наставном особљу да прате, односно организују наставу по стандардима које захтијева образовање у 21.вијеку”, изјавила је Ојданић.

Донаторима се захвалила директорка ОШ „Анто Ђедовић”, Станка Вукчевић, која је казала да је опрема већ инсталирана у кабинетима и учионицама и да је свечани пријем поводом њене званичне предаје, посебан дан за школу.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић апострофирао је да процес дигитализације образовног система није само жеља свих који брину о овом важном сегменту друштва и његовог развоја, већ и захтјев савременог доба.

„То је приоритет, не само Владе Црне Горе, већ свих нас који дајемо допринос образовању. У периоду глобалне пандемије показало се да се образовни систем најбрже прилагодио новонасталим околностима, преласком на онлине наставу, иако смо свјесни да је класичан начин предавања, који подразумијева директну комуникацију и интеракцију између ученика и наставника, неопходан. Убијеђен сам да ће ова вриједна донација додатно помоћи тој нужној интеракцији и сарадњи, посебно у овом више него изазовном тренутку. Зато дугујемо велику захвалност ТИКИ, а посебно уваженој амбасадорки Озан која је доказани пријатељ Бара, и увијек смо са задовољством њени домаћини”, казао је Раичевић, који је подсјетио на дугогодишњу успјешну сарадњу између Општине Бар и Турске развојне агенције.

Да је опрема веома драгоцјена, потврдили су професор разредне наставе Родољуб Пикула и ученица деветог разреда Суде Уцунцу, поријеклом из Турске.

„Услови за рад у школи су веома добри, а сада, захваљујући овом поклону, још бољи. Захваљујем се у име ученика ТИКИ која подржава дјецу на путу знања”, казала је Суде.

Donacija Turske razvojne agencije TIKA

Директорка, Станка Вукчевић, уручила је захвалнице амбасадорки Турске Сонгул Озан, координатору ТИКЕ Абдуррахману С. Топраку, представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта Неди Ојданић и предсједнику Душану Раичевићу који, како је навела, континуирано подржава школу.

Donacije Turske razvojne agencije TIKA

„Захваљујући тој несебичној подршци, као и оној од стране ресорног Министарства, а сада и ТИКЕ, наша школа је међу најопремљенијима и најуспјешнијима у Црној Гори. Све то не би било могуће, наравно,  без вриједног и преданог рада ученика, наставника и комплетног колектива, који функционише као једна велика и хармонична породица”, закључила је директорка ОШ „Анто Ђедовић”, Станка Вукчевић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?