Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Upriličena svečanost povodom vrijedne donacije Turske razvojne agencije OŠ „Anto Đedović”

Objavljeno: 13.10.2021. 08:15

Juče je u Osnovnoj školi „Anto Đedović”, u Baru, održana prigodna svečanost povodom vrijedne donacije Turske razvojne agencije TIKA ovoj školi. Ova donacija, koja je realizovana u školskoj 2020/2021.godini, a koja podrazumijeva  savremene desktop računare, fiksne plafonske projektore i projekciona platna za 20 učionica, u vrijednosti od oko 30 000 eura, doprinijela je znatno kvalitetnijem odvijanju nastavnog procesa. Uz učenike i nastavnike, svečanosti su prisustvovali ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, koordinator TIKA kancelarije za programske projekte Podgorica Abdurrahman S. Torpak, direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kullture i sporta, Neda Ojdanić i predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, a domaćin je bila direktorica ove uspješne obrazovne institucije Stanka Vukčević.

Sve učionice i kabineti u OŠ „ Anto Đedović” su digitalizovani, što je umnogome osavremenilo nastavu i omogućilo njeno nesmetano odvijanje, posebno u vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom koronavirusa, kada su predavanja održavana online. Donacija Razvojne agencije Vlade Turske TIKA, koja, u kontinuitetu,  brojnim projektima i ulaganjima pomaže institucije širom Crne Gore, tim prije je veoma važna.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, istakla je da je u obrazovnom procesu neophodno primjenjivati nove tehnologije.

 „Uticaj tehnologije u obrazovanju je veoma bitnan, jer mladi mogu brzo da dodju do informacija i edukuju se. TIKA je u saradnji sa Opštinom realizovala mnogo projekata u Baru na polju obrazovanja, kulture, poljoprivrede. Nadam se da ćemo i dalje zajednički raditi na mnogim važnim programima podrške”, izjavila je ambasadorka Ozan.

Direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje u MPNKS izrazila je zadovoljstvo što ispred Ministarstva ima priliku da prisustvuje ovako značajnom događaju i apostofirala  važnost informatičkog opismenjavanja, koje je je poslednjih skoro dvije godine posebno dobilo na značaju.

Donacija Turske razvojne agencije TIKA

 „Zaista možemo da budemo zahvalni organizaciji TIKA koja je prepoznala značaj upotrebe digitalnih tehnologija u školama. Ova vrijedna donacija upotpunjuje proces digitalizacije koji MPNKS sistematično sprovodi u školama širom Crne Gore, a sam proces podrazumijeva da škole posjeduju savremenu  informatičku opremu. Svjesni smo važnosti i dalekosežnih rezultata koje upotreba tehnologije u obrazovnom sistemu donosi, te se stoga trudimo da pomoću digitalnih alata, konstantno unapređujemo nastavni proces. Zbog toga, se još jednom zahvaljujemo organizaciji TIKA koja je ovom vrijednom donacijom  pomogla i učenicima i nastavnom osoblju da prate, odnosno organizuju nastavu po standardima koje zahtijeva obrazovanje u 21.vijeku”, izjavila je Ojdanić.

Donatorima se zahvalila direktorka OŠ „Anto Đedović”, Stanka Vukčević, koja je kazala da je oprema već instalirana u kabinetima i učionicama i da je svečani prijem povodom njene zvanične predaje, poseban dan za školu.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević apostrofirao je da proces digitalizacije obrazovnog sistema nije samo želja svih koji brinu o ovom važnom segmentu društva i njegovog razvoja, već i zahtjev savremenog doba.

„To je prioritet, ne samo Vlade Crne Gore, već svih nas koji dajemo doprinos obrazovanju. U periodu globalne pandemije pokazalo se da se obrazovni sistem najbrže prilagodio novonastalim okolnostima, prelaskom na online nastavu, iako smo svjesni da je klasičan način predavanja, koji podrazumijeva direktnu komunikaciju i interakciju između učenika i nastavnika, neophodan. Ubijeđen sam da će ova vrijedna donacija dodatno pomoći toj nužnoj interakciji i saradnji, posebno u ovom više nego izazovnom trenutku. Zato dugujemo veliku zahvalnost TIKI, a posebno uvaženoj ambasadorki Ozan koja je dokazani prijatelj Bara, i uvijek smo sa zadovoljstvom njeni domaćini”, kazao je Raičević, koji je podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju između Opštine Bar i Turske razvojne agencije.

Da je oprema veoma dragocjena, potvrdili su profesor razredne nastave Rodoljub Pikula i učenica devetog razreda Sude Ucuncu, porijeklom iz Turske.

„Uslovi za rad u školi su veoma dobri, a sada, zahvaljujući ovom poklonu, još bolji. Zahvaljujem se u ime učenika TIKI koja podržava djecu na putu znanja”, kazala je Sude.

Donacija Turske razvojne agencije TIKA

Direktorka, Stanka Vukčević, uručila je zahvalnice ambasadorki Turske Songul Ozan, koordinatoru TIKE Abdurrahmanu S. Topraku, predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Nedi Ojdanić i predsjedniku Dušanu Raičeviću koji, kako je navela, kontinuirano podržava školu.

Donacije Turske razvojne agencije TIKA

„Zahvaljujući toj nesebičnoj podršci, kao i onoj od strane resornog Ministarstva, a sada i TIKE, naša škola je među najopremljenijima i najuspješnijima u Crnoj Gori. Sve to ne bi bilo moguće, naravno,  bez vrijednog i predanog rada učenika, nastavnika i kompletnog kolektiva, koji funkcioniše kao jedna velika i harmonična porodica”, zaključila je direktorka OŠ „Anto Đedović”, Stanka Vukčević.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?