Влада још једном позива представнике адвоката на састанак

Након што су представници Адвокатске коморе дана 19. маја самовољно напустили разговоре, Представници Министарства финансија и социјалног старања (МФСС) су више пута јавно позивали представнике Адвокатске коморе на сарадњу и наставак разговора да би се дошло до рјешења за примјену Закона о фискализацији у промету производа и услугу, а као и за деблокаду правосудног система у корист свих грађана Црне Горе.

Упркос позивима, до данас нико од представника Адвокатске коморе није званично затражио састанак са било ким од представника извршне власти и није се одазвао овим позивима.

Влада Црне Горе и МФСС су отворени за разговоре у вези са примјеном електронске фискализације, како би се пронашло рјешење за превазилажење тренутне ситуације. С тим у вези, Влада позива представнике Адвокатске коморе и представнике адвокатске дјелатности на састанак у сриједу, 9. јуна, у 11 часова у просторијама Министарства финансија и социјалног старања.

Влада Црне Горе, Министарство финансија и социјалног старања и Управа прихода и царина су, у претходном периоду, посветили посебну пажњу примјени система електронске фискализације. Процес је транспарентно вођен од 2018. године и увијек је било простора за сугестије и изношење ставова у вези са примјеном електронске фискализације на одређену професију.

Непосредно пред почетак обавезне електронске фискализације, представници Адвокатске коморе су се обратили Влади, Министарству и Управи прихода и царина са захтјевом за изузећем од примјене Закона о фискализацији у промету производа и услуга, што тим законом није нормирано, и најавили обуставу рада и пружања правне помоћи уколико се њиховом захтјеву не удовољи.

Представници Владе Црне Горе су одржали неколико састанака са представницима Адвокатске коморе, на којима су пружени одговори на сва питања и непознанице у вези примјене технолошких рјешења електронске фискализације. Представници Адвокатске коморе су позвани да представе специфичности те дјелатности и тестирају систем, како би заједничком анализом различитих поступака евидентирања промета указали на евентуалне недостатке технолошких рјешења, што још нису урадили.

Имајући у виду добробит грађана Црне Горе, Влада још једном позива представнике Адвокатске коморе на разговоре у којима ћемо заједнички отклонити све препреке и потешкоће које се јављају у фискализацији адвокатске дјелатности, уважавајући све њене специфичности.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?