Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavlja se kampanja “Stručno je ključno”, Šehović poručio: od septembra duplo više djece u dualnom obrazovanju

Objavljeno: 19.04.2018. 20:25 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Prošlogodišnja obrazovna reforma je bila vrlo ozbiljna, a to pokazuje i posljednji izvještaj Evropske komisije, koji je napredak u obrazovanju ocijenio dobrim. Aktivnosti u srednjem obrazovanju se nastavljaju, pa tako u ovoj školskoj godini 101 poslodavac je u sistemu dualnog obrazovanja, a za novu školsku godinu koja će početi u septembru, već sada ima oko 150 zainteresovanih poslodavaca, a oočekuje se da će taj broj do početka upisa biti znatno veći. Osim toga, u ovoj godini ima oko 280 učenika u dualnom sistemu, a broj novih mjesta za narednu godinu će biti još najmanje toliko, što znači da će od septembar biti ne manje od 500 učenika u dualnom obrazovanju. Te podatke saopštio je ministar Damir Šehović na današnjem zvaničnom početku kampanje Ministarstva prosvjete Stručno je ključno – uči, zaradi, sebe izgradi. 

Na konferenciji su, osim ministra Šehovića govorili: direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković; direktor mašinske škole “Ivan Uskoković” iz Podgorice – Žarko Borovinić i direktorica Ekonomsko – ugostiteljske škole iz Bara – Tanja Spičanović. 

Na događaju je poručeno da je od društevnog značaja jačanje srednjih stručnih škola, ali i dualnog obrazovanja kao sistema u kome učenik stručne škole trećeg stepena paralelno ima nastavu u školi i kod poslodavaca, a prima i naknadu. Istaknuto je da je trenutno 12 opština u dualnom obrazovanju, a od septembra će taj broj biti povećan na najmanje 15. Broj škola uključenih u dualno obrazovanje sada je 17, a od septembra će biti povećan na oko 25. Dodatno, Ministarstvo prosvjete nastavlja sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja za stručne škole, za šta je ove godine opredijeljeno oko 200 000 eura, što znači da će se broj stipendija za deficitarna zanimanja od septembra povećati.

PR služba Ministarstva prosvjete

Konstatovano je i da je u tekućoj školskoj godini počela primjena 10 modernizovanih obrazovnih programa, koji jasno pokazuju šta će učenik znati i moći da radi nakon njihovog završetka, kao i da će od septembra biti uvedeno još 15 takvih modernizovanih programa. 

„Nabrojaću samo neke od njih: Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija, Modni dizajner, Nautički tehničar, Gastronom i drugi. Ciljano sam ih nabrojao, jer nam je potrebna pomoć i podrška upravo vas, predstavnika medija, u prenošenju poruke da stručne škole imaju sjajne smjerove koji pružaju različite mogućnosti. 

Napominjem i da stručne škole upisuju i odlični učenici, pobjednici državnih takmičenja u znanju, nosioci diplome „Luča“. Učenici stručnih škola pobjednici su i međunarodnih takmičenja u znanju i pokretači su različitih inovativnih ideja na takmičenjima za mlade talente” zaključio je Šehović.

PR služba Ministarstva prosvjete

Duško Rajković saopštio je: „Naš dugogodišnji rad se isplatio. Krenuli smo frontalno, ali i obazrivo u jačanje stručnog obrazovanja i dualni sistem. U promjene u srednjim stručnim školama uključeno je nekoliko stotina ljudi i sve radimo transparetno. U narednom periodu ćemo obići sve poslodavce koji su izrazili želju da budu dio dualnog obrazovanja, kako bismo vidjeli da li ispunjavaju materijalno - kadovske uslove. Djeca žele i mogu, samo im treba omogućiti da praktičnu nastavu izvode u realnim radnim uslovima.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Tanja Spičanović istakla je sljedeće: „Stručne škole i dualno obrazovanje su od nacionalnog značaja. Mi moramo prevazići predrasude da su zanatska zanimanja nižerangirana i degradirana. Naprotiv. To je izuzetno stabilan i siguran oslonac svakog društva. Đaci uče i obučavaju se i, ako su u dualnom sistemu, u realnom radnom okruženju se izgrađuju kao ličnosti.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Žarko Borovinić, istakao je da škola „Ivan Uskoković“ ima čak 50 učenika u dualnom obrazovanju, kao i da stručne škole imaju kapaciteta da odgovore izazovima savremenog društva.

PR služba Ministarstva prosvjete

Konferencija je zaključena porukom da država sa svoje strane ima višestruke benefite od dualnog obrazovanja, a najveća je ta što se na taj način rješava višedecenijski problem neusklađenosti ponude i tražnje za radnom snagom. Sa druge strane, učenici stručnih škola već su spremni da se zaposle tj. da samostalno obavljavaju posao; mogu raditi na tome da pokrenu sopstveni mali biznis; a imaju i mogućnost nastavka obrazovanja. 

Očekuje se da tekst konkursa za upis u srednje škole bude finalizovan u narednih mjesec dana, a predaja dokumentacije planirana je za jun mjesec. 

VIDEO:

Ministar Damir Šehovic - Početak kampanje "Stručno je ključno! Uči, zaradi i sebe izgradi"

Direktor JU Srednja stručna škola "Ivan Uskoković", Žarko Borovinić - Početak kampanje "Stručno je ključno! Uči, zaradi i sebe izgradi"

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?