Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставља се кампања “Стручно је кључно”, Шеховић поручио: од септембра дупло више дјеце у дуалном образовању

Објављено: 19.04.2018. 20:25 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Прошлогодишња образовна реформа је била врло озбиљна, а то показује и посљедњи извјештај Европске комисије, који је напредак у образовању оцијенио добрим. Активности у средњем образовању се настављају, па тако у овој школској години 101 послодавац је у систему дуалног образовања, а за нову школску годину која ће почети у септембру, већ сада има око 150 заинтересованих послодаваца, а оочекује се да ће тај број до почетка уписа бити знатно већи. Осим тога, у овој години има око 280 ученика у дуалном систему, а број нових мјеста за наредну годину ће бити још најмање толико, што значи да ће од септембар бити не мање од 500 ученика у дуалном образовању. Те податке саопштио је министар Дамир Шеховић на данашњем званичном почетку кампање Министарства просвјете Стручно је кључно – учи, заради, себе изгради. 

На конференцији су, осим министра Шеховића говорили: директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић; директор машинске школе “Иван Ускоковић” из Подгорице – Жарко Боровинић и директорица Економско – угоститељске школе из Бара – Тања Спичановић. 

На догађају је поручено да је од друштевног значаја јачање средњих стручних школа, али и дуалног образовања као система у коме ученик стручне школе трећег степена паралелно има наставу у школи и код послодаваца, а прима и накнаду. Истакнуто је да је тренутно 12 општина у дуалном образовању, а од септембра ће тај број бити повећан на најмање 15. Број школа укључених у дуално образовање сада је 17, а од септембра ће бити повећан на око 25. Додатно, Министарство просвјете наставља са стипендирањем дефицитарних занимања за стручне школе, за шта је ове године опредијељено око 200 000 еура, што значи да ће се број стипендија за дефицитарна занимања од септембра повећати.

PR služba Ministarstva prosvjete

Констатовано је и да је у текућој школској години почела примјена 10 модернизованих образовних програма, који јасно показују шта ће ученик знати и моћи да ради након њиховог завршетка, као и да ће од септембра бити уведено још 15 таквих модернизованих програма. 

„Набројаћу само неке од њих: Електротехничар електронике, Електротехничар електронских комуникација, Електротехничар рачунарских система и мрежа, Електротехничар за развој мобилних и веб апликација, Модни дизајнер, Наутички техничар, Гастроном и други. Циљано сам их набројао, јер нам је потребна помоћ и подршка управо вас, представника медија, у преношењу поруке да стручне школе имају сјајне смјерове који пружају различите могућности. 

Напомињем и да стручне школе уписују и одлични ученици, побједници државних такмичења у знању, носиоци дипломе „Луча“. Ученици стручних школа побједници су и међународних такмичења у знању и покретачи су различитих иновативних идеја на такмичењима за младе таленте” закључио је Шеховић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Душко Рајковић саопштио је: „Наш дугогодишњи рад се исплатио. Кренули смо фронтално, али и обазриво у јачање стручног образовања и дуални систем. У промјене у средњим стручним школама укључено је неколико стотина људи и све радимо транспаретно. У наредном периоду ћемо обићи све послодавце који су изразили жељу да буду дио дуалног образовања, како бисмо видјели да ли испуњавају материјално - кадовске услове. Дјеца желе и могу, само им треба омогућити да практичну наставу изводе у реалним радним условима.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Тања Спичановић истакла је сљедеће: „Стручне школе и дуално образовање су од националног значаја. Ми морамо превазићи предрасуде да су занатска занимања нижерангирана и деградирана. Напротив. То је изузетно стабилан и сигуран ослонац сваког друштва. Ђаци уче и обучавају се и, ако су у дуалном систему, у реалном радном окружењу се изграђују као личности.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Жарко Боровинић, истакао је да школа „Иван Ускоковић“ има чак 50 ученика у дуалном образовању, као и да стручне школе имају капацитета да одговоре изазовима савременог друштва.

PR služba Ministarstva prosvjete

Конференција је закључена поруком да држава са своје стране има вишеструке бенефите од дуалног образовања, а највећа је та што се на тај начин рјешава вишедеценијски проблем неусклађености понуде и тражње за радном снагом. Са друге стране, ученици стручних школа већ су спремни да се запосле тј. да самостално обављавају посао; могу радити на томе да покрену сопствени мали бизнис; а имају и могућност наставка образовања. 

Очекује се да текст конкурса за упис у средње школе буде финализован у наредних мјесец дана, а предаја документације планирана је за јун мјесец. 

ВИДЕО:

Министар Дамир Шеховиц - Почетак кампање "Стручно је кључно! Учи, заради и себе изгради"

Директор ЈУ Средња стручна школа "Иван Ускоковић", Жарко Боровинић - Почетак кампање "Стручно је кључно! Учи, заради и себе изгради"

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?