Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja “Stručno je ključno” u Beranama: Da stručne škole budu prvi izbor

Objavljeno: 16.05.2018. 22:07 Autor: PR služba

U nastavku kampanje “Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi”, danas je za beranske polumaturante održana prezentacija stručnih zanimanja koju nude srednje stručne škole ove opštine. Da im stručne škole budu prvi, a ne rezervi izbor poručio je direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Na otvaranju svečanosti Tomić je istakao da prezentacijom Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor. On je naglasio da je ponuda obrazovnih profila raznovrsna, atraktivna i usklađena sa potrebama tržišta rada, a poseban akcenat je stavio na programe u trogodišnjem trajanju i dualno obrazovanje. Tomić je poručio učenicima da vjeruje da će njihovi izbori biti pravi i u skladu sa sklonostima i afinitetima.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković je rekao učenicima da im je na raspolaganju široka lepeza obrazovnih programa, te da u tom smislu Berane, nakon Podgorice, ima najširu obrazovnu ponudu. On je podsjetio da rad na unapređenju stručnog obrazovanja traje već godinama i da je obezbijeđen mnogo veći obim praktične nastave, nego što je to bilo ranije.

On je pozvao polumaturante da pitaju đake srednjih stručnih škola o iskustvima iz dualnog obrazovanja i naglasio da će njihova pozitivna iskustva doprinijeti da pametno biraju svoje buduće zanimanje. On je podsjetio da je i privreda shvatila značaj dualnog obrazovanja, te da je u prošloj godini oko 101 poslodavac bio uključen u projekat, i najavio da se ove godine očekuje oko 250 poslodavaca.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor JU Srednja strucna škola “Vukadin Vukadinović”, Vujica Popović, rekao je da danas ova škola broji oko 350 učenika i nudi devet obrazovnih programa. On je istakao da je period odluke o izboru škole izuzetno važan i apelovao na njih da razmišljaju o svojoj budućnosti, stavljajući akcenat na to da je i nakon srednje stručne škole moguće upisati fakultet.

Na štandovima su svoju obrazovnu ponudu predstavile JU Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” , JU Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović" i JU Srednja stručna škola Berane.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ključne poruke koje su poslate, su da srednje stručne škole nude odlične mogućnosti za svakoga ko ima sklonosti za specifične oblasti koje se u njima izučavaju. Mladi su informisani i da se u školskoj 2017/2018. godini po programima gimnazije i stručnog obrazovanja obrazuje 27.798 učenika, a od toga, po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 18.773 učenika, odnosno većina. U prošloj godini uloženo je skoro 350.000 eura u opremu radionica u osam stručnih škola.

Osnovci su u direktnom razgovoru sa učenicima i profesorima srednjih stručnih škola saznali i da je najveće interesovanje učenika, kada govorimo o prosječnim podacima za Crnu Goru, za programe: Ekonomski tehničar, Pravno-administrativni tehničar, Zdravstveni tehničar, Farmaceutski tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Turistički tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Nautički tehničar, Kuvar i dr.

Poručeno je da obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja u školskoj 2017/2018. godini čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 u četvorogodišnjem trajanju. U muzičkim školama realizuje se 14 programa iz oblasti muzičke umjetnosti.

PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?