Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања “Стручно је кључно” у Беранама: Да стручне школе буду први избор

Објављено: 16.05.2018. 22:07 Аутор: ПР служба

У наставку кампање “Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради”, данас је за беранске полуматуранте одржана презентација стручних занимања коју нуде средње стручне школе ове општине. Да им стручне школе буду први, а не резерви избор поручио је директор Директората за опште средње, стручно и образовање одраслих Вељко Томић.

На отварању свечаности Томић је истакао да презентацијом Министарство, Центар за стручно образовање и средње стручне школе теже да ученицима предоче какве им могућности стручно образовање нуди, како би оно постало њихов први, а не резервни избор. Он је нагласио да је понуда образовних профила разноврсна, атрактивна и усклађена са потребама тржишта рада, а посебан акценат је ставио на програме у трогодишњем трајању и дуално образовање. Томић је поручио ученицима да вјерује да ће њихови избори бити прави и у складу са склоностима и афинитетима.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић је рекао ученицима да им је на располагању широка лепеза образовних програма, те да у том смислу Беране, након Подгорице, има најширу образовну понуду. Он је подсјетио да рад на унапређењу стручног образовања траје већ годинама и да је обезбијеђен много већи обим практичне наставе, него што је то било раније.

Он је позвао полуматуранте да питају ђаке средњих стручних школа о искуствима из дуалног образовања и нагласио да ће њихова позитивна искуства допринијети да паметно бирају своје будуће занимање. Он је подсјетио да је и привреда схватила значај дуалног образовања, те да је у прошлој години око 101 послодавац био укључен у пројекат, и најавио да се ове године очекује око 250 послодаваца.

PR služba Ministarstva prosvjete

Директор ЈУ Средња струцна школа “Вукадин Вукадиновић”, Вујица Поповић, рекао је да данас ова школа броји око 350 ученика и нуди девет образовних програма. Он је истакао да је период одлуке о избору школе изузетно важан и апеловао на њих да размишљају о својој будућности, стављајући акценат на то да је и након средње стручне школе могуће уписати факултет.

На штандовима су своју образовну понуду представиле ЈУ Средња медицинска школа “Др Бранко Зоговић” , ЈУ Средња стручна школа "Вукадин Вукадиновић" и ЈУ Средња стручна школа Беране.

PR služba Ministarstva prosvjete

Кључне поруке које су послате, су да средње стручне школе нуде одличне могућности за свакога ко има склоности за специфичне области које се у њима изучавају. Млади су информисани и да се у школској 2017/2018. години по програмима гимназије и стручног образовања образује 27.798 ученика, а од тога, по програмима стручног образовања образује се 18.773 ученика, односно већина. У прошлој години уложено је скоро 350.000 еура у опрему радионица у осам стручних школа.

Основци су у директном разговору са ученицима и професорима средњих стручних школа сазнали и да је највеће интересовање ученика, када говоримо о просјечним подацима за Црну Гору, за програме: Економски техничар, Правно-административни техничар, Здравствени техничар, Фармацеутски техничар, Физиотерапеутски техничар, Туристички техничар, Техничар друмског саобраћаја, Наутички техничар, Кувар и др.

Поручено је да образовну понуду средњег стручног образовања у школској 2017/2018. години чини 17 образовних програма у трогодишњем трајању и 50 у четворогодишњем трајању. У музичким школама реализује се 14 програма из области музичке умјетности.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?