Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja “Stručno je ključno” u Budvi: Stručno obrazovanje nudi velike mogućnosti za zaposlenje

Objavljeno: 29.05.2018. 22:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Da će sticanjem znanja i kompetencija u srednjim stručnim školama i dualnom obrazovanju, brzo doći do posla, poručeno je danas u Budvi učenicima završnih razreda osnovnih škola na velikoj prezentaciji stručnih zanimanja koje nude srednje stručne škole Budve, Bara, Tivta i Herceg Novog.

Na otvaranju svečanosti direktor Direktorata za srednje obrazovanje Veljko Tomić je rekao da Ministarstvo prosvjete i srednje stručne škole nastoje da prezentacijom zanimanja osnovcima predoče ponudu pomenutih škola u okviru kojih se realizuje oko 100 programa u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju. On je ohrabrio učenike završnih razreda osnovnih škola da prikupe što više informacija o srednjim školama i razgovaraju sa starijim učenicima.

Tomić je podsjetio da se prezentacija stručnih zanimanja održava u okviru kampanje „Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi!“, koju Ministarstvo prosvjete sprovodi u cilju povećanja upisa u srednje stručne škole, kao i da je ona već održana u Podgorici i Beranama.

PR služba Ministarstva prosvjete

Učenike je pozdravio i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, koji je preporučio učenicima da se upišu na programe srednjih stručnih škola i na taj način steknu vještine, kompetencije i znanja pomoću kojih će u najkraćem roku doći do zaposlenja. On je podsjetio na podsticaj koji Ministarstvo prosvjete, kroz stipendije za deficitarna zanimanja, pruža učenicima u dijelu srednjeg stručnog obrazovanja. „Ključ je u vašim rukama, a stručno je ključno!“, poručio je učenicima Rajković.

Pomoćnica direktorice JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“, Budva, Nevenka Vlačić predstavila je programe koja ova škola nudi. Ona je istakla da je od posebne važnosti učešće Škole u sistemu dualnog obrazovanja, u okviru kojeg su ove školske godine kuvari i restorateri dio obrazovanja sticali u eminentnim budvanskim hotelima.
Pored škole domaćina, na štandovima su svoju obrazovnu ponudu predstavile JU Srednja stručna škola, Bar, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar, JU Srednja mješovita škola „Mladost, Tivat i JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi.

PR Služba

Ključne poruke koje su poslate, su da srednje stručne škole nude odlične mogućnosti za svakoga ko ima sklonosti za specifične oblasti koje se u njima izučavaju. Mladi su informisani i da se u školskoj 2017/2018. godini po programima gimnazije i stručnog obrazovanja obrazuje 27.798 učenika, a od toga, po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 18.773 učenika, odnosno većina. U prošloj godini uloženo je skoro 350.000 eura u opremu radionica u osam stručnih škola.

Osnovci su u direktnom razgovoru sa učenicima i profesorima srednjih stručnih škola saznali i da je najveće interesovanje učenika, kada govorimo o prosječnim podacima za Crnu Goru, za programe: Ekonomski tehničar, Pravno-administrativni tehničar, Zdravstveni tehničar, Farmaceutski tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Turistički tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Nautički tehničar, Kuvar i dr.

Poručeno je da obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja u školskoj 2017/2018. godini čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 u četvorogodišnjem trajanju. U muzičkim školama realizuje se 14 programa iz oblasti muzičke umjetnosti.

PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?