Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања “Стручно је кључно” у Будви: Стручно образовање нуди велике могућности за запослење

Објављено: 29.05.2018. 22:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Да ће стицањем знања и компетенција у средњим стручним школама и дуалном образовању, брзо доћи до посла, поручено је данас у Будви ученицима завршних разреда основних школа на великој презентацији стручних занимања које нуде средње стручне школе Будве, Бара, Тивта и Херцег Новог.

На отварању свечаности директор Директората за средње образовање Вељко Томић је рекао да Министарство просвјете и средње стручне школе настоје да презентацијом занимања основцима предоче понуду поменутих школа у оквиру којих се реализује око 100 програма у четворогодишњем и трогодишњем трајању. Он је охрабрио ученике завршних разреда основних школа да прикупе што више информација о средњим школама и разговарају са старијим ученицима.

Томић је подсјетио да се презентација стручних занимања одржава у оквиру кампање „Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради!“, коју Министарство просвјете спроводи у циљу повећања уписа у средње стручне школе, као и да је она већ одржана у Подгорици и Беранама.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ученике је поздравио и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић, који је препоручио ученицима да се упишу на програме средњих стручних школа и на тај начин стекну вјештине, компетенције и знања помоћу којих ће у најкраћем року доћи до запослења. Он је подсјетио на подстицај који Министарство просвјете, кроз стипендије за дефицитарна занимања, пружа ученицима у дијелу средњег стручног образовања. „Кључ је у вашим рукама, а стручно је кључно!“, поручио је ученицима Рајковић.

Помоћница директорице ЈУ Средња мјешовита школа „Данило Киш“, Будва, Невенка Влачић представила је програме која ова школа нуди. Она је истакла да је од посебне важности учешће Школе у систему дуалног образовања, у оквиру којег су ове школске године кувари и ресторатери дио образовања стицали у еминентним будванским хотелима.
Поред школе домаћина, на штандовима су своју образовну понуду представиле ЈУ Средња стручна школа, Бар, ЈУ Економско-угоститељска школа, Бар, ЈУ Средња мјешовита школа „Младост, Тиват и ЈУ Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“, Херцег Нови.

PR Služba

Кључне поруке које су послате, су да средње стручне школе нуде одличне могућности за свакога ко има склоности за специфичне области које се у њима изучавају. Млади су информисани и да се у школској 2017/2018. години по програмима гимназије и стручног образовања образује 27.798 ученика, а од тога, по програмима стручног образовања образује се 18.773 ученика, односно већина. У прошлој години уложено је скоро 350.000 еура у опрему радионица у осам стручних школа.

Основци су у директном разговору са ученицима и професорима средњих стручних школа сазнали и да је највеће интересовање ученика, када говоримо о просјечним подацима за Црну Гору, за програме: Економски техничар, Правно-административни техничар, Здравствени техничар, Фармацеутски техничар, Физиотерапеутски техничар, Туристички техничар, Техничар друмског саобраћаја, Наутички техничар, Кувар и др.

Поручено је да образовну понуду средњег стручног образовања у школској 2017/2018. години чини 17 образовних програма у трогодишњем трајању и 50 у четворогодишњем трајању. У музичким школама реализује се 14 програма из области музичке умјетности.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?