Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Eurydice objavio izvještaj Mobility Scoreboard 2018/2019.

Objavljeno: 28.01.2020. 18:44 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Eurydice je objavio izvještaj Mobility Scoreboard: Izvještaj o visokom obrazovanju 2018/2019. koji podržava Mobility Scoreboard izvještaj Evropske Komisije a koji je nastao po Preporuci Savjeta Evropske unije „Mladi u pokretu“ iz 2011. godine koji promoviše mobilnost mladih.

Svrha izvještaja je da pruži okvir za praćenje napretka evropskih zemalja u promociji i uklanjanju prepreka za mobilnost učenja. Obuhvata kako visoko obrazovanje, tako i inicijalno stručno obrazovanje i obuku (IVET) – indikatore za IVET je razvio Cedefop.

Objavljen tri godine nakon prvog izvještaja, drugo izdanje Eurydice izveštaja o visokom obrazovanju pruža ažurirane informacije o šest indikatora: informacije i smjernice, učenje stranih jezika, prenosivost stipendija i kredita, učešće učenika koji su u nepovoljnom socio-ekonomskom položaju, priznavanje ishoda učenja i automatsko priznavanju kvalifikacija.

Informacije za 2018/19. godinu dostavile su Eurydice nacionalne jedinice i pokrivaju 28 država članica EU, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Švajcarsku, Island, Lihtenštajn, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku.

Svi indikatori Mobility Scoreboard-a su objavljeni su na online platformi koja sadrži dinamične mape koje korisniku omogućavaju da na prvi pogled razumije političko okruženje za mobilnost u Evropi.

Izvještaj možete preuzeti na sljedećoj WEB stanici:

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/mobility-scoreboard-higher-education-background-report-%E2%80%93-201819_en  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?