Ministarstvo prosvjete pruža punu podršku integraciji ukrajinske djece u obrazovni proces

Objavljeno: 21.07.2022. 14:19 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Mr Miomir Vojinovic danas se sastao sa Šefom kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, Žan Ivom Bušardijem.

Gospodin Bušardi je prije svega poželio ministru uspješan rad i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, te  ukazao na značaj djelovanja i podrške Ministastva prosvjete, kada je riječ o djeci koja se nalaze u Crnoj Gori, a izbjegla su iz Ukrajine.

Ministar Vojinović je predočio ovom prilikom da ukrajinska djeca pohađaju naše vrtiće besplatno, te da je svako prijavljeno dijete, upisano u škole. Takođe, ministar je istakao da je djeci iz Ukrajine koja su dio vaspitno obrazovnog procesa u Crnoj Gori obezbijeđeno  učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce. Dodatno, ministar je naglasio  snažnu pedagošku i psihološku pomoć i podršku toj djeci, te praćenje procesa socijalizacije i integracije u naš školski sistem i društvo u cjelini.

Istaknuta je spremnost Ministarstva prosvjete na saradnju  i preduzimanje svih mjera iz nadležnosti ovog resora, usmjerenih ka zaštiti interesa sve naše djece, podrazumijevajući i djecu iz Ukrajine, kako bi se sljedeća školska godina realizovala na najvišem nivou. Pored toga je ukazano na značaj uloge Nacionalnog informacionog centra (ENIC) Ministarstva prosvjete, u kontekstu procedure priznavanja inostranih obrazovnih isprava visokog obrazovanja radi zapošljavanja.

Sastanak je bio prilika da se podvuče izuzetan primjer koji je Crna Gora dala u sličnim situacijama u skoroj istoriji, kada je bila suočena sa prilivom izbjeglica iz regiona.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?