Novi modaliteti razvijanja saradnje sa francuskim Univerzitetom Azurna obala u Nici

Objavljeno: 20.07.2022. 13:53 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministar Vojinović danas je u Ministarstvu prosvjete primio delegaciju Univerziteta Azurna obala, iz Nice, kao i uvaženog ambasadora Republike Francuske NJ. E. Kristijana Timonijea. Sagovornici su razgovarali o novim modalitetima razvijanja postojeće dobre saradnje sa francuskim Univerzitetom, stavljajući poseban akcenat na mobilnost studenata i profesora, kao ključni segment razvoja visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

sastanak

Nakon srdačne dobrodošlice, ministar Vojinović je istakao da su, imajući u vidu značaj obrazovanja za razvoj cjelokupnog društva i evrospkog puta kojem težimo, započete konkretne reforme u ovom resoru, te da nam je u tom pogledu, iskustvo i saradnja sa francuskim obrazovnim institucijama neizmjerno korisna.

Ambasador Timonije je u kontekstu inteziviranja saradnje u oblasti obrazovanja istakao potrebu proširivanja Sporazuma o saradnji,  koji će dodatno dobiti na značaju u oblasti univerzitetske kooperacije. Ukazujući na renome Univerziteta Azurna obala u Nici, ambasador je naglasio mogućnost konkretizovanja saradnje putem promocije mobilnosti studenata, i mogućnosti da crnogorski studenti pohađaju ovaj Univerzitet.

Prisutnima se obratio  predsjednik Univerziteta Azurna obala prof. dr Žanik Brisvalter navodeći da pomenuti Univerzitet predstavlja zajednicu devet ekspertskih univerziteta intezivnih u oblasti izvrsnosti, istraživanja i inovacija na međunarodnom nivou. Predsjednik Brisvalter je naveo da je u cilju promocije izvrsnosti i dinamike ekostistema formiran Balkanski institut za nauku i istraživanje, sa strateškim zadatkom promocije partnerstva u evropskoj zajednici.

Na sastanku je istaknut značaj osnivanja Regionalnog centra sajber bezbjednosti, čije će sjedište biti u Podgorici, a koji će umnogome doprinijeti procesu integracije Crne Gore u Evropskoj uniji. Predsjednik Balkanskog instituta Srđan Redžepagić  je apostrofirao značaj dinamizacije evropskog procesa Univerziteta Crne Gore kroz veću mobilnost studenata, koja se može realizovati kroz podršku Ministarstva u promociji programa razmjene studenata i profesora, odnosno edukatora.

Ministar Vojinović se saglasio da postoje jezičke barijere u procesu unapređenja postojećih programa mobilnosti, te da će  podržati inicijativu razvijanja dvojezične nastave na UCG,  u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, kao i ostale korisne inicijative prestižnog Univerziteta u Nici,  a sve u cilju povećanja kompetencija naših studenata, razvoja visokog obrazovanja i trasiranja evropskog puta Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?