Нови модалитети развијања сарадње са француским Универзитетом Азурна обала у Ници

Објављено: 20.07.2022. 13:53 Аутор: Министарство просвјете

Министар Војиновић данас је у Министарству просвјете примио делегацију Универзитета Азурна обала, из Нице, као и уваженог амбасадора Републике Француске Њ. Е. Кристијана Тимонијеа. Саговорници су разговарали о новим модалитетима развијања постојеће добре сарадње са француским Универзитетом, стављајући посебан акценат на мобилност студената и професора, као кључни сегмент развоја високог образовања у Црној Гори.

sastanak

Након срдачне добродошлице, министар Војиновић је истакао да су, имајући у виду значај образовања за развој цјелокупног друштва и евроспког пута којем тежимо, започете конкретне реформе у овом ресору, те да нам је у том погледу, искуство и сарадња са француским образовним институцијама неизмјерно корисна.

Амбасадор Тимоније је у контексту интезивирања сарадње у области образовања истакао потребу проширивања Споразума о сарадњи,  који ће додатно добити на значају у области универзитетске кооперације. Указујући на реноме Универзитета Азурна обала у Ници, амбасадор је нагласио могућност конкретизовања сарадње путем промоције мобилности студената, и могућности да црногорски студенти похађају овај Универзитет.

Присутнима се обратио  предсједник Универзитета Азурна обала проф. др Жаник Брисвалтер наводећи да поменути Универзитет представља заједницу девет експертских универзитета интезивних у области изврсности, истраживања и иновација на међународном нивоу. Предсједник Брисвалтер је навео да је у циљу промоције изврсности и динамике екостистема формиран Балкански институт за науку и истраживање, са стратешким задатком промоције партнерства у европској заједници.

На састанку је истакнут значај оснивања Регионалног центра сајбер безбједности, чије ће сједиште бити у Подгорици, а који ће умногоме допринијети процесу интеграције Црне Горе у Европској унији. Предсједник Балканског института Срђан Реџепагић  је апострофирао значај динамизације европског процеса Универзитета Црне Горе кроз већу мобилност студената, која се може реализовати кроз подршку Министарства у промоцији програма размјене студената и професора, односно едукатора.

Министар Војиновић се сагласио да постоје језичке баријере у процесу унапређења постојећих програма мобилности, те да ће  подржати иницијативу развијања двојезичне наставе на УЦГ,  у основним и средњим школама у Црној Гори, као и остале корисне иницијативе престижног Универзитета у Ници,  а све у циљу повећања компетенција наших студената, развоја високог образовања и трасирања европског пута Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?