Министарство просвјете пружа пуну подршку интеграцији украјинске дјеце у образовни процес

Објављено: 21.07.2022. 14:19 Аутор: Министарство просвјете

Министар просвјете Мр Миомир Војиновиц данас се састао са Шефом канцеларије Агенције Уједињених нација за избјеглице (UNHCR) у Црној Гори, Жан Ивом Бушардијем.

Господин Бушарди је прије свега пожелио министру успјешан рад и изразио захвалност на досадашњој успјешној сарадњи, те  указао на значај дјеловања и подршке Министаства просвјете, када је ријеч о дјеци која се налазе у Црној Гори, а избјегла су из Украјине.

Министар Војиновић је предочио овом приликом да украјинска дјеца похађају наше вртиће бесплатно, те да је свако пријављено дијете, уписано у школе. Такође, министар је истакао да је дјеци из Украјине која су дио васпитно образовног процеса у Црној Гори обезбијеђено  учење службеног језика кроз допунску наставу, што је регулисано законом, као и бесплатни уџбеници за основце. Додатно, министар је нагласио  снажну педагошку и психолошку помоћ и подршку тој дјеци, те праћење процеса социјализације и интеграције у наш школски систем и друштво у цјелини.

Истакнута је спремност Министарства просвјете на сарадњу  и предузимање свих мјера из надлежности овог ресора, усмјерених ка заштити интереса све наше дјеце, подразумијевајући и дјецу из Украјине, како би се сљедећа школска година реализовала на највишем нивоу. Поред тога је указано на значај улоге Националног информационог центра (ENIC) Министарства просвјете, у контексту процедуре признавања иностраних образовних исправа високог образовања ради запошљавања.

Састанак је био прилика да се подвуче изузетан примјер који је Црна Гора дала у сличним ситуацијама у скорој историји, када је била суочена са приливом избјеглица из региона.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?