NAKNADNI KONKURS ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED SREDNJIH ŠKOLA U CRNOJ GORI

Objavljeno: 05.08.2022. 12:28 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete objavljuje Naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu. Tekst naknadnog konkursa možete preuzeti u nastavku.

Kao i u junskom roku, prijava na Konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. Prijavljivanje učenika je 17, 18. i 19. avgusta. Učenici će moći da se za upis prijave i u školi, ukoliko iz nekog razloga imaju problem pri elektronskoj prijavi.

Za učenike koji se nisu upisali u prvom upisnom roku kao i za one koji su polagali popravne ispite iz predmeta devetog razreda, mjesta ima dovoljno u svim opštinama.

Ukupan broj upisnih mjesta za učenike srednjih škola za školsku 2022/2023. godinu u avgustovskom upisnom roku je 2925.

Na programima u trogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 948.

Na programima u četvorogodišnjem trajanju je 1329 upisnih  mjesta dok je broj mjesta za program gimnazije 641.

Za učenike koji žele da se obrazuju po programima iz oblasti muzičke umjetnosti broj mjesta je 91.

Slobodnih mjesta u avgustovskom upisnom roku za učenike koji žele da se obrazuju po programu opšte gimnazije ima mjesta u svim školama osim u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i u Podgorici i Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu.

U u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i u Podgorici i u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću mjesta ima za učenike koji žele da se obrazuju po programu matematičke gimnazije.

Za učenike-sportiste slobodnih mjesta ima u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima i u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću.

Mjesta u stručnim školama takođe ima dovoljno.

U Školi u Golubovcima ima mjesta na programima ekonomije, ugostiteljstva, poljoprivrede, ličnih usliga.

U Podgorici učenici imaju mogućnost upisa na programe iz oblasti građevine (niskogradnja, visokogradnja i hidrogradnja), poljiprivrede, prerade hrane, automehatronije, elektronike, energetike, termotehnike, saobraćaja, grafičarstva, zaštite životne sredine, ugostiteljstva i drugim.

U Nikšiću učenici imaju mogućnost izbora programa iz oblasti ugostiteljstva, prerade hrane, mašinstva, automehatronike, elektrotehnike.  

U Baru mjesta ima na programima iz oblasti turizma, ugostiteljstva, ekonomije, poljoprivrede i drugih oblasti.

U Beranama mjesta ima na programima ekonomije, turizma, ugostiteljstva, šumarstva, mašinstva, elektrotehnike

Učenici koji se odluče da se obrazuju po programima u trogodišnjem trajanju imaju mogućnost uključivanja u dualni oblik obrazovanja. Za ove učenike Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje naknade za učenike prvog i drugog razreda. Naknadu u trećem razredu obezbjeđuje poslodavac. Naknada učenicima prvog razreda je 10%, drugog razreda 15% i trećeg razreda 20% prosječne neto zarade. U prvom razredu učenici su jedan dan kod poslodavca, u drugom dva i u trećem tri dana kod poslodavca.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?