Novi memorandum Crne Gore i Italije za odlučnu borbu protiv mafije

Objavljeno: 15.11.2023. 13:08 Autor: Ministarstvo pravde

Potpisivanje sveobuhvatnog Memoranduma o saradnji između Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore (SDT) i italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije je prioritet, zaključeno je na današnjem sastanku ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i ambasadorke Italije u Crnoj Gori, Andreine Marsele. Ova saradnja, istaknuto je, obuhvatala bi studijske posjete i razmjene tužilaca, gdje bi crnogorski tužioci učestvovali u radu tužilaca u Italiji sa ciljem sticanja dragocjenih iskustava za jačanje borbe protiv organizovanog kriminala.

Italija je prepoznata kao jedan od najvažnijih partnera Crne Gore u borbi protiv kriminala i korupcije, kazao je ministar Milović. Na sastanku je izražena želja za još tješnjom saradnjom, koja bi uključivala posjete na najvišem nivou relevantnih institucija u oblasti pravosuđa i ministarstva pravde, kao i ekspertsku razmjenu.

Ministar je izrazio potrebu za podrškom Italije u uspostavljanju budućeg Specijalnog suda, kao i  pomoć povodom „antimafija“ zakona o oduzimanju imovine po italijanskom modelu, a u skladu sa smjernicama Evropske komisije. Obostrana saradnja treba biti intenzivna u podizanju pravosudnih institucija na viši nivo, promjeni zakonodavstva te edukaciji službenika pravosudnog i bezbjednosnog sektora, zajednički je zaključak.

Ambasadorka Marsela predložila je da se ovaj memorandum proširi kako bi postao sastavni dio šireg sporazuma o saradnji, koji bi uključivao podršku Italije u svim oblastima. Ona je naglasila da su iskustva Italije pokazala da se prosvjetni sistem pokazao kao ključan u efikasnoj borbi protiv mafije, jer sama borba institucija neće dati rezultat ukoliko se ne uključi i prosvjeta.

Kroz ove inicijative, Crna Gora teži jačanju svojih kapaciteta u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i jačanju vladavine prava, što će s podrškom Italije kao ključnim saveznikom u ostvarivanju ovih ciljeva biti i brže i kvalitetnije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?