Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan konsultativni sastanak: Održivi razvoj – prilagođavanje klimatskim promjenama

Objavljeno: 13.12.2021. 13:21 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

U Podgorici je, u četvrtak, 9. decembra 2021. godine održan konsultativni sastanak u hibridnom formatu na temu koordinacije i razmjene informacija kao alata za obezbjeđivanje sprovođenja politika održivog razvoja, sa fokusom na integrisanje prilagođavanja klimatskim promjenama, odnosno unaprjeđenje institucionalnog okvira za održivi razvoj. Sastanak je organizovan u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat „Unaprjeđenje kapaciteta Crne Gore za integrisanje rizika od klimatskih promjena u planiranje.“

Učesnici su imali priliku da u okviru panela Mehanizam koordinacije za međusektorska pitanja održivog razvoja i prilagođavanja na klimatske promjene čuju više o načinu na koji koordinacioni mehanizmi funkcionišu u državama članicama EU, i to od: Marje Inen (Marja Innanen), predstavnice Nacionalne komisije za održivi razvoj Finske, Steliana Mateija (Stelian Matei), predstavnika Odjeljenja za održivi razvoj u Vladi Rumunije i Arnau Keralta Base (Arnau Queralt Bassa), predsjedavajućeg Evropske mreže savjeta za životnu sredinu i održivi razvoj (EEAC). Sesiju je moderirao Gerald Berger, međunarodni ekspert u oblasti održivog razvoja i bivši predsjednik Evropske mreže za održivi razvoj (ESDN).

Aneta Kankaraš, rukovoditeljka Odjeljenja za održivi razvoj u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, je upoznala prisutne sa dosadašnjim funkcionisanjem institucionalnog okvira za održivi razvoj u Crnoj Gori i ključnim rezultatima, dok je Borko Vulikić, menadžer projekta iz UNDP-a, predstavio ključne aktivnosti na projektu.

Kroz niz prezentacija i otvoreni dijalog, učesnici su upoznati sa benefitima koje postojanje modernog institucionalnog okvira za održivi razvoj omogućava, kao i ključnim elementima koje je potrebno uključiti u buduće funkcionisanje unaprijeđenog okvira za održivi razvoj, čija transformacija je u toku.

Crna Gora od 2002. godine ima uspostavljen institucionalni okvir za održivi razvoj, koji je prošao kroz niz transformacija. Imajući u vidu međunarodne obaveze koje Crna Gora ima kao potpisnica mnogobrojnih UN konvencija i kao kandidat za članstvo u EU, pitanje jačanja sistema upravljanja za održivi razvoj je prepoznato kao preduslov za sprovođenje politike održivog razvoja u mnogobrojnim nacionalnim strateškim dokumentima. Kroz ove procese i dokumenta ukazala se potreba da se institucionalni okvir za održivi razvoj osnaži, redizajnira i osposobi da bude funkcionalan i otvoren za stručno praćenje i usmjeravanje u kreiranju politika i sprovođenju razvojnih politika na principima održivog razvoja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?