Spajić u radnoj posjeti Izraelu - Ojačati ekonomske odnose dvije države

Objavljeno: 11.05.2021. 12:18 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ekonomski odnosi Crne Gore i Izraela su dobri, ali postoje značajne oblasti u kojima se saradnja može unaprijediti, saopšteno je nakon susreta ministra finansija i socijalnog staranja, mr Milojka Spajića i izraelskog ministra finansija, Izraela Kaca (Israel Katz).

Ministar Spajić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Izraelu gdje se sastao sa kolegom iz resora finansija i drugim zvaničnicima te zemlje i održao niz bilateralnih sastanaka.

“U narednom periodu ćemo ojačati ekonomske odnose dvije države u sektorima energetike, infrastrukture, inovacija, poljoprivrede i investicija”, najavio je ministar Spajić.

Izrael je, između ostalog, ostvario značajan iskorak kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i gasa, bez učešća uglja, a u tome bi se mogle podstaći zajedničke aktivnosti u vezi istog cilja - zelena energija i zaštita životne sredine.

Sagovornici su razgovarali i o ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje kao posljedicom globalne pandemije.

“Prvi rezultati ove značajne posjete mogli bi se osjetiti od ove godine”, saopštio je ministar Spajić.

Pri susretu sa crnogorskim ministrom, izraelski stručnjak za makroekonomiju, prof. Avi Simhon pohvalio je planove Crne Gore za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa. Simhon je predsjedavajući Nacionalnog ekonomskog savjeta pri kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu).

Ministar je podsjetio na svakodnevnu borbu Vlade Crne Gore i mjere za oporavak crnogorske ekonomije te stabilne i održive javne finansije, kao i to da Crna Gora bilježi zavidne rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv Covid-19 i čini sve da ovogodišnja turistička sezona bude uspješna. O trošku države obezbijeđeno je bolničko liječene svih turista koji se tokom boravka u Crnoj Gori eventualno razbole od Covid-19 i zahtijevaju hospitalizaciju, a biće omogućeno i besplatno PCR testiranje za sve goste kojima je taj test potreban prilikom povratka u matičnu državu.

Spajić je razgovarao i sa bivšim ministrom odbrane Izraela i političkim liderom Avigdorom Libermanom (Lieberman), a ukazano je na važnost očuvanja stabilnosti i bezbjednosti, kao i na značaj privlačenja izraleskih investitora u Crnu Goru.

Jerusalimski patrijarh Teofil III, prilikom susreta sa ministrom Spajićem, pozdravio je jedinstvo hrišćana u Crnoj Gori, koja njeguje multietnički i međuvjerski sklad i toleranciju. Patrijarh je istakao veliko poštovanje prema upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

“Imao sam privilegiju da primim blagoslov za čitav narod i državu Crnu Goru, Jerusalimskog Patrijarha, njegovog blaženstva Teofila III, velikog prijatelja našeg naroda koji je, između ostalog, osveštao i Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Patrijarh Teofil se interesovao za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori. Snažnu volju i vjeru u bolju budućnost ne mogu obeshrabriti i pokolebati nemiri ni brojna iskušenja sa kojima se suočavamo - mi u Crnoj Gori, a i naši prijatelji u Izraelu”, poručio je ministar Spajić.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/1
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?