Transparentno upravljanje javnim finansijama

Objavljeno: 05.08.2022. 07:34 Autor: Ministarstvo finansija

Vjerujući da su transparentnost i predvidljivost osnovne karakteristike odgovornog upravljanja javnim finansijama, koje su prije svega vlasništvo svih građana i koje treba da stvore dobrobit za njih kao članove zajednice, Ministarstvo finanija je u proteklih sto dana sve odluke donosilo na javan i predvidiv način.

Princip potpune transparentnosti bio je vodeći pravac prilikom upravljanja sredstvima kojima država izvršava javne potrebe iz svoje nadležnosti, pa je javnost tačno i otvoreno informisana o stanju državnih finansija, naplati poreza, državnim garancijama ali i daljim planovima kada je u pitanju fiskalna odživost i potencijalni finansijski aranžmani.

Proaktivno su objavljivane informacije o tokovima državnog novca, kroz redovnu praksu publikovanja finansijskih dokumenata. Vodeći cilj bio je, da kroz dostupnost informacija, učinci rada ovog Vladinog resora budu mjerljivi i da uz konstruktivne kritike i sagledavanje, često  i oprečnih stavova, donosimo odluke koje su u najboljem interesu crnogorskih građana.

Odgovornost i dostupnost Ministarstvo finansija u proteklom periodu pokazalo je i kroz ažurno odgovaranje na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kao i više od stotinu  blagovremeno odgovorenih novinarskih upita i medijskih komunikacija. U namjeri aktivnijeg učešće zainteresovane javnosti za način vođenja javnih finansijskih sredstava, Ministarstvo finansija vodilo je direktnu komunikaciju s građanima putem društvenih mreža, koristeći prijemčivost ovih platformi prvenstveno mlađim generacijama, za čiju budućnost je posebno važno odgovorno i racionalno upravljanje sredstvima od javnog interesa, istovremeno podstičući njihovu svijest o važnosti  učešća i obavještenosti o odlukama od javnog značaja.

Punoj transparentnosti doprinijela je i otvorenost rada sjednica Vlade, na kojima je detaljno i konkretno, na način prijemčiv najširojoj populaciji, ministar finansija obrazlagao sve inicijative i odluke iz nadležnosti resora kojim rukovodi.

Polazeći od uvjerenja da Ministarstvo finansija svojim primjerom treba da predvodi u principima odgovornost i otvorenosti, ministar finansija pokazao je punu transparentnost i ličnim primjerom, dozvolivši Agenciji za sprječavanje korupcije pristup ličnim bankovnim računima.

Ministarstvo finansija ostaće čvrsto opredijeljeno javnom i kritici dostupnom radu, i u narednom periodu, vjerujući da su dostupnost i odgovornost od ključne važnosti za funkcionisanje savremenih ekonomija. Uvjereni smo da partnerstvo između javnog sektora i građana,  počiva na raspoloživosti pouzdanih, relevantnih i pravovremenih informacija koje se, kada potiču iz ovog resora, u konačnom,  reflektuju  i na  druge društvene sfere.

Ostajemo privrženi potpunoj transparentnosti i previdjivosti i kada je u pitanju kreiranje najvažnijeg dokumenta koji donosi MF, Zakona o budžetu i fisklanoj odgovornosti za narednu godinu, kao i svim drugim finansijskim dokumentima. U cilju objektivnije slike i bližeg upoznavanja sa aktivnostima ovog resora, od jeseni je u planu objavljivanje kvartalnog biltena o radu MF,  kao i dani otvorenih vrata institucije, koji su namijenjeni upoznavanju i praksi studenata, kojima je vođenje i učešće u kreiranju finansijskih politika buduće profesionalno opredjeljenje.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?