Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

UNESCO danas obilježava 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Objavljeno: 11.02.2022. 09:43 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ujedinjene nacije su 22. decembra 2015. godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup učešća žena i djevojaka u nauci i jačala se rodna ravnopravnost za postizanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Žene su uvijek imale suštinsku ulogu u pokretanju inovacija i napretka u nauci i tehnologiji, ali često su ta dostignuća ostala nepriznata, nedovoljno zastupljena i nedovoljno cijenjena, zato je ovaj dan prilika da se promoviše jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci. Rodna ravnopravnost je globalni prioritet za UNESCO, a podrška ženama i djevojkama u nauci, njihovo obrazovanje i njihova sposobnost da se njihove ideje čuju, su poluga za razvoj i mir. Poruka generalne direktorice UNESCO, Audrey Azoulay, je da trebamo eliminisati rodne stereotipe kroz obrazovanje, promijeniti društvene norme i izgraditi svijest na najvišim nivoima donošenja odluka.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana žena i djevojaka, koja će se održati u Dubaiju, najviše će se fokusirati na oblasti kao što su nauka o svemiru, klimatske promjene, energija i računarske nauke koje se brzo razvijaju. Pored toga što igraju kritičnu ulogu za našu zajedničku budućnost, ove dicipline su od suštinskog značaja u tekućoj digitalnoj revoluciji i dovešće do ekonomskog rasta, optimizacije resursa, podsticanja otkrića i inovacija i na kraju će uticati na rodnu ravnopravnost i inkluzivnost.

Ovim događajem će se obilježiti rad i dostignuća žena u nauci koja doprinose inovacijama i napretku u nauci i tehnologiji, istovremeno podstičući sljedeću generaciju mladih žena i djevojaka da nastave karijere u nauci.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?