Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промоција европских вриједности „Религија, умјетност, култура“

Објављено: 25.03.2018. 19:15 Аутор: ПР служба

У оквиру идеје о промоцији европских вриједности кроз организацију конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма и антисемитских злочина из мржње тема дводневног скупа одржаног у Беранама била је религија, умјетност и култура. Представници академске заједнице и националних институција сагласили су се да је улога религије огромна у формирању етичких ставова и вриједности као и политичких процеса у савремном свијету. Поштујући вјерска права, поштујемо људско достојанство. Различите религијске традиције на простору Црне Горе доприносиле су стварању њеног мултикултуралног бића, сагласни су учесници/е дводневне конференције „Религија, умјетност, култура“, коју је Министарство за људска и мањинска права организовало у Беранама.

На конференцији је разговарано о религијском наслијеђу, о хуманистичко-моралним вриједностима истог, историјски утемељеног основа за изграђивање нашег међусобног повјерења и разумјевања различитих култура и вјера.

Представници/е академске заједнице, националних институција и цивилног друштва говорили су о добрим међукултуралним везама и хуманој историји са позитивним примјерима као моделима који трајније остају у сјећању, а могу бити од круцијалне важности за консолидацију демократских процеса у црногорском друштву.

Указано је на то да религијски као и културолошки обрасци, традиција и обичајна свијест имају значајну улогу у формирању родних идентитета.

Учесници конференције су истакли да заштита, очување, конзервација и рестаурација културне баштине представља један од важних и стратешки осмишљених елемената културне политике. Валоризација сакралног наслеђа, рад на његовом очувању и консолидацији служи очувању аутентичног, културног и религијског наслеђа Црне Горе. Такође, очување усмене традиције и народног стваралаштва једнако је важно за обликовање заједничких културних вриједности и мултиконфесионалном друштву, али и значајан утицај градитељства и архитектонских рјешења од древних до модерних цивилизација на културу и религију.

Констатовано је да религијско наслијеђе битно утиче на друштвене процесе, те формирање индивидуалних и колективних вриједности, вриједносних оријентација и вриједносних Система, те да су различите вјере у мултиконфесионалном црногорском друштву оставиле су снажан печат на његов културни и духовни идентитет.

На конференцији је наглашено да се у савременој умјетности на нов стваралачки начин користе различити сакрални симболи, што указује на дубоку повезаност умјетничког и религијског духовног искуства.

Учесници/е конференцији сагласили су се и да је на прихватање различитости у вјерском, националном и етничком смислу, битно је утицала заједничка културна баштина и универзалне етичке вриједности. Истакнуто је да су умјетност и религија повезане вишеструко. Оцијењено је да умјетност користи религијске мотиве и симболе, док се све монотеистичке религије служе умјетничким и естетским доживљајем, музиком, сликарством, архитектуром, књижевним језиком, у образложењу својих теолошких учења.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?