Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка- Фишер Кам: Јеврејски народ у Црној Гори живи у пријатељској земљи

Објављено: 01.06.2018. 22:03 Аутор: ПР служба

Јеврејски народ у Црној Гори живи у пријатељској земљи која његује мултиконфесионалност сагласни су министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка и Њ.Е. Алона Фишер Кам амбасадорка Израела у Београду и амбасадорка за Црну Гору на нерезидентној основи.

Министар Зенка је нагласио квалитетан и озбиљан рад Јеврејске заједнице Црне Горе која веома успјешно спроводи активности на јачању међувјерске синергије у Црној Гори, али и генерално на свом препознавању и у свјетским оквирима. Он је истакао именовање првог рабина Арија Еделкопа којим је Јеврејска заједница Црне Горе добила још једну потврду своје важности. Министар је, такође, поновио спремност Владе Црне Горе за  константним унапријеђивањем постојеће сарадње са Јеврејском заједницом Црне Горе у циљу у јачања мира, толеранције, те укупног суживота у Црној Гори.

Амбасадорка Фишер Кам истакла је током разговора да су црногорски и јеврејски народ слични по много чему и упутила изразе захвалности држави Црној Гори због залагања за добробит Јеврејске заједнице чији припадници живе на њеном простору. Амбасадорка је посебно нагласила да се јеврејски народ у Црној Гори одувијек осјећао сигурним и добродошлим.

Она је изразила посебно задовољство због постављања камена темељца за изградњу синагоге, који је положен прошлог децембра, у Подгорици. Како је Њ.Е. објаснила, синанагога ће бити прва новоизграђена синагога на Балкану у овом вијеку и представљаће мјесто које ће бити прилика за културна окупљања, не само за молитве.

Саговорници су се сагласили да је успјешност суживота на једном простору одредница конструктивне политике која има јасне циљеве. С тим у вези, успјешност сарадње између државе Црне Горе и Јеврејске заједнице Црне Горе огледа се у доброј и редовној комуникацији, спровођењу заједничких  активности у очувању укупног склада и суживота , те даљем развоју црногорског друштва у том правцу.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?