Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РОМАЦТЕД - програм за добро управљање и оснаживање Рома и Египћана на локалном нивоу

Објављено: 17.07.2018. 21:38 Аутор: ПР служба

На конференцији РОМАЦТЕД програма за добро управљање и оснаживање Рома и Египћана на локалном нивоу, који је заједнички програм Европске Уније и Савјета Европе, испред Министарства за људска и мањинска права говорио је директор Директората за унапређење и заштиту права мањиснки народа и других мањинских националних заједница Леон Гјокај.

Уводна излагања су имали и Херман Спитз, шеф за сарадњу, Делегација ЕУ у Црној Гори и Марцос Андраде, менаџер РОМАЦТЕД програма Савјета Европе, тим за Роме и Путнике. Гјокај је поручио да је Црна Гора као грађанска, мултиетничка, мултирелигијска и мултикултурална држава посебну пажњу посвећује интеграцији мањина народа у друштво, уз очување њихових посебности. Стога данас овдје окупљени на овом значајном скупу још једном у низу потврђујемо чињеницу да је Црна Гора итекако заинтересована за добробит свих својих грађана, а посебно Рома и Египћана.

Он је казао да се однос према овој популацији сваким даном мијења у позитивном смислу. „Резултати указују да се на питањима од значаја и потребама Рома и Египћана у Црној Гори континуирано ради, на њиховом пуном укључивању у животне токове са свим правима и обавезама које то подразумијевају, истакао је Гјокај.

Према његовим ријечима, Министарство за људска и мањинска права ће у пуном капацитету подржати РОМАЦТЕД програм “Промовисање доброг управљања и оснаживања заједнице на локалном нивоу” и очекујемо да ће се његовом реализацијом доћи до опипљивих помака на терену и промјена које ће осјетити становништво у свим овим локалним самоуправама.

Задатак локалних управа у којима гравитира ромска и египћанска заједница, а које су укључене у овај програм је да покажу осталим општинама, да Ромима  и Египћанима  треба створити једнаке полазне основе као и другима. То подразумијева једнаке шансе у образовању, запошљавању, становању, запошљавању, културним и другим правима, али и једнаке обавезе као и код осталих грађана“ казао је Гјокај. Он је изнио увјхерење да ће актери укључени у реализацију овог Програма успјети да изграде  капацитете локалних власти  који ће у наредном периоду довести до ефикаснијег учешћа грађана Ромске и Египћанске популације у локалним плановима и пројектима.

У оквиру конференције потписан је и Меморандум о разумјевању са општинама: Бар, Беране, Бијело Поље, Никшић, Подгорице, Херцег Нови, Тиват, Улцињ.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?