Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Мамула добар примјер валоризације културне баштине

Објављено: 23.10.2018. 00:48 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић са сарадницима посјетио је данас ОХМ Мамула и Луштица Девелопмент и разговарао са менаџментом компанија.

Министар Богдановић је разговарао са менаџментом и консултантима компаније ОХМ Мамула о реконструкцији тврђаве Мамула која би требало да почне у наредних неколико мјесеци. На састанку је презентовано идејно рјешење пројекта утврђења Мамула.

Како је оцијењено на састанку минималне интервенције, реверзибилност и очување историјске и архитектонске аутентичности и интегритета локације основне су карактеристике пројекта траснформације и рестаурације острва Ластавица и утврђења Мамула, што је у потпуности у сагласју са политиком Министарства културе и других инситуција културе у Црној Гори.

“Влада Црне Горе и Министарство културе дају пуну подршку пројектима који доприносе укупном развоју Црне Горе, економском и туристичком, а из своје надлежности Министарство културе даје посебну подршку пројектима који доприносе валоризацији културног насљеђа и посебно валоризацији културног туризма. С обзиром на то да је Мамула заштићено подручје, посебно нам је важно што је инвеститор од самог почетка реализације пројекта био у контакту са представницима Министарства културе и Управе за заштиту културних добара јер смо на тај начин успјели да све заштитне тачке дефинишемо и очувамо у складу са прописима, али истовремено помогнемо реализацију пројекта који је дефинитивно доприноси валоризацији наше богате културне баштине“, истако је министар.

Министар Богдановић је подсјетио да су културна добра ресурс на којем се гради економски и туристички развој.
“Такав развој имамо и кроз реализацију пројеката какав је Луштица Девелопмент али је то и оно што очекујемо кроз валоризацију Мамуле. Посебно ме радује што ћемо у наредном периоду валоризацијом културног насљеђа какво је Мамула имати пројекат који ће бити реверзибилна интервенција, која на тај начин штити и чува историјски контекст. Ријеч је о пројекту који доприноси снажењу туристичке понуде, и који ће координацији са свим другим државним органима допринијети остварењу основне мисије Министарства културе, а то је што квалитетнија рјешења за што одрживије коришћење културних добара“, додао је министар.

"Пројекат реконструкције тврђаве Мамула је добар примјер одрживог коришћења културног добара, уз, свакако, очување његових културних и историјских вриједности и њиховог интегритета." закључио је Министар.

Изврни директор ОХМ Мамула Предраг Ненезић рекао је да ће реконструкција и трансформација Мамуле представљати изазован пројекат и у Црној Гори први примјер адекватне валоризације историјског споменика и објекта под заштитом државе.

“У овом случају ријеч о претварању у хотелско-туристички ризорт са свим садржајима које захтијева такав објекат а који ће истовремено сачувати интегритет, аутентичност и посједовати садржаје каква је историјска галерија. Пред нама су нови изазови након фазе пројектовања. У периоду који неће бити једноставан очекујемо да реализујемо све што је у складу са нашим, али и очекивањима наших партнера – Владе Црне Горе и Општине Херцег Нови и осталих сарадника, а све у циљу што успјешнијег резултата“, рекао је Ненезић.
Реверзибилност пројекта подразумијева да се изведене интервенције на локацији у највећем дијелу врате у пређашње стање, уколико за тим буде потребе.

Реконструкција тврђаве Мамула и острва планира се кроз Главни пројекат који се тренутно израђује у складу са претходно издатим конзерваторским и урбанистичко-техничким условима и највишим међународни стандардима заштите животне средине, уз максимално очување оригиналне физиономије предјела и свих затечених елемената утврђеног комплекса.

На пројекту ради интернационални тим реномираних стручњака који укључује Студио Пројектор из Тивта, МЦМ Десигн из Португала, Енформу из Котора и друге.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?