Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио манифестацију “Креативна Црна Гора: Дани Црне Горе у Загребу”: Ново лице Црне Горе, лишено стереотипа о патријархалној култури

Објављено: 05.02.2019. 23:31 Аутор: МКУ
MKUMKU

Министар културе Александар Богдановић отворио је данас манифестацију “Креативна Црна Гора: Дани Црне Горе у Загребу”. Програм манифестације почео је отварањем изложбе Удружења ликовних умјетника Црне Горе "26>41“, представљањем производа креативних индустрија Црне Горе и наступом црногорске виолинисткиње Верице Чуљковић.

На отварању су говорили и Наташа Оwенс, предсједница “Еуропског покрета Хрватска” и “Еуропског дома Загреб”, Њ. Е. Боро Вучинић, амбасадор Црне Горе у Републици Хрватској и Милан Бандић, градоначелник Града Загреба.

Манифестацију “Креативна Црна Гора: Дани Црне Горе у Загребу”, отворио је Министар културе Црне Горе Алекандар Богдановић, који је у свом обраћању посјетиоцима истакао:

„Дане Црне Горе у Загребу“ отвара ретроспектива једног сегмента црногорске савремене културе, што, могло би се рећи, представља праведан увод у ову манифестацију. Кажем – праведан, јер нам прошлост и савременост говоре да су култура и умјетност области у којима су се везе између Хрватске и Црне Горе показале као најотпорније и најтрајније. О тим културним везама свједоче како умјетници који једнако припадају и хрватској и црногорској умјетности, какви су Душан Вукотић, Стеван Лукетић, Димитрије Поповић, Мирко Ковач или Вељко Булајић, тако и сами садржаји умјетничких дјела, чије су теме и мотиви једнако блиски и Хрвату и Црногорцу."

MKUMinistarstvo kulture

"Сигуран сам да ће ове изложбе посјетиоцима показати једно ново лице Црне Горе, лишено оних стереотипа о малој патријархалној култури у којој доминирају фолклор и епика. Посљедње двије деценије, а поготово од обнове црногорске независности 2006. године, културна стратегија Црне Горе заснована је на потпуној отворености према свјетским искуствима и, у складу с њима, савременијем промишљању сопствених културних и идентитетских посебности" - казао је Министар Богдановић.

"Оваква манифестација, која нуди увид у културне и привредне актуелности државе јасно усмјерене ка евроатлантским интеграцијама, јесте и мјесто размјене искустава стечених у процесу тих интеграција, поготово што је Хрватска, као чланица Европске уније, у сличним околностима прошла претприступни процес у ком се Црна Гора сада налази" - додао је министар Богдановић.

Закључујући своје обраћање министар Богдановић је изразио увјерење да ц́е “Дани Црне Горе у Загребу” подстаћи стварање нових контаката, партнерстава и пословних прилика, док ц́е Министарство културе и убудуће настојати да учини све што је потребно за стављање на располагање институционалних механизама.

Амбасадор Црне Горе у Републици Хрватској Њ. Е. Боро Вучинић, навео је да је Црна Гора окренута заједничкој евроатлантској перспективи, спремна да у духу најбољих добросусједских односа и сарадње развија добре односе са свима у свом окружењу, а посебно онима, са којима се дијеле исти циљеви и вриједности.

“Наравно, ту посебно мјесто има пријатељска Република Хрватска, која је и до сада показала своју спремност да подржи Црну Гору на свом европском путу. Уз захвалност за то, ово је прилика да нашим сусједима, већ сада пожелимо успјешно предсједавање ЕУ наредне године. Стога, и организовање овог црногорског промотивног догађаја носи са собом одређену симболику, јер се одржава управо у Европском дому” навео је Вучинић.

MKUГрадоначелник Града Загреб, гдин. Милан Бандић, показао је изузетно задовољство својим присуством на догађају те нагласио како је то још један доказ, да умјетничка дјела проналазе заједнички језик и повезују људе на један виши ниво.

“Можемо слободно рећи да су, упркос скорој турбулентној прошлости, данас складни односи Хрватске и Црне Горе, особито доприњеле двије националне заједнице – хрватска у Црној Гори и црногорска у Хрватској. Оно што нас највише повезује то је културна традиција и баштина; култура и заједница… Надаље истичем како његујемо изузетне односе са “Црногорском националном заједницом” у Загребу, те Град подупире њихов рад”, рекао је Бандић у свом излагању.

Манифестација која се организује у Еуропском дому у Загребу трајаће до 13. фебруара 2019. године.

Осим наведених изложби програм манифестације укључује концерте, предавања, округле столове, презентације, а биће презентовани и развојни потенцијали Главног града, винске цесте Подгорице и туристичка понуда сјеверног, централног и јужног региона Црне Горе. У сарадњи Привредне коморе Црне Горе и Хрватске господарске коморе, биће одржан и пословни форум привредника двије државе.

Организатори догађаја су Министарство вањских послова, Министарство културе и Министарство одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе, Главни град Подгорица, Привредна комора и Национална туристичка организација Црне Горе, у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Републици Хрватској.

Министарство културе
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?