Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак активне политике Владе Црне Горе на унапријеђењу положаја ромске и египћанске популације

Објављено: 04.04.2019. 21:36 Аутор: ПР служба

Влада Црне Горе наставља активно спровођење мјера из стратешких докумената у циљу пуне интеграције ромске и египћанске популације у Црној Гори истакао је Леон Гјокај након усвајања Акционог за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана 2016-2020 за 2019. годину са Извјештајем за 2018. годину на данашњој сједници Владе.

Гјокај је навео да остају приоритет кључне области: образовање, становање, запошљавање, здравствена заштита, социјална и породична заштита, правни статус, култура, идентитет И информисање.

Број ромске и египћанске дјеце у образовном систему биљежи константан раст сваке године. Такође, нови Акциони план за 2019 годиниу предвиђа пријем у радни однос најмање 10 Сарадника у социјалној инклузији Рома и Египћана у области образовања, као додатну подршку квалитету образовања ромске И египћанске популације.

Мјере активне политике запошљавања укључиле су 72 припадника/це ромске и египћанске популације из евиденције незапослених лица. У 2019. се очекује укључивање најмање 5% припадника/ца ромске и египћанске популације у односу на укупан броја Рома и Египћана који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе.

За примјену Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020 обезбјеђена су средства кроз буџетска средства потрошачких јединицаинституција надлежних за њено спровођење, као и средства из ЕУ фондова у циљу реализације пројеката и програма који доприносе унапријеђењу положаја ромске и египћанске заједнице у Црној Гори.

Стратегија за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020 је трећи стратешки документ у чијем је фокусу побољшање социо-економског положаја ромске и египћанске заједнице у Црној Гори, све у циљу њихове што пуније интеграције у црногорско друштво.

МИНИСТАРСТВО ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА

Видео - цијела конференције за медије: хттпс://yоуту.бе/п8П58АСЈСX4

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?